Přihlásit

Očkování proti ptačí chřipce není dostupné (Nymburský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

David Rameš, cítovský chovatel a generální sekretář Českého svazu chovatelů

Nymbursko
Ptačí chřipka se stala opět postrachem majitelů slepic, kachen, hus, krůt i papoušků nebo pštrosů v domácích chovech.
Cenné rady pro ně má Český svaz chovatelů.
Podle generálního sekretáře, cítovského chovatele Davida Rameše (na snímku) je nezbytné zabránit návštěvám ptáků z volné přírody na pozemcích u domácích chovů. "Základem je střecha, voliéra. Tam, kde to není technicky možné, se doporučuje alespoň krmení ve vnitřních prostorech, například v kurníku, kam se volně žijící ptactvo ne tak snadno dostane," vysvětluje.

* Je nějaká možnost nechat své chovy proti ptačí chřipce očkovat?
Ne, proti této nákaze není očkování dostupné.

* Platí zákaz výstav drůbeže, okrasného ptactva a holubů nejméně do konce ledna s možností prodloužení zákazu. Chystali jste se někde vystavovat, třeba v Lysé nad Labem na výstavě Náš chovatel, která měla začít právě dnes?
V Lysé nad Labem v lednu vystavuje tradičně řada chovatelů z okresu Mělník, dokonce mezi chovateli holubů z okresu probíhá na této výstavě okresní soutěž. Nicméně platí, že teď jde vše stranou.

* O drůbež už kvůli ptačí chřipce přišli například chovatelé z nejbližšího ochranného pásma ohniska u vesnice u Moravského Krumlova, od státu mají dostat odškodnění. Jaká částka by podle vašich zkušeností pokryla skutečnou hodnotu chovného ptactva?
Výše odškodnění je uvedena ve formuláři zveřejněném Státní veterinární správou. Jednotlivé částky jsou plus mínus odpovídající skutečnosti, ovšem nezohledňují jiný, a to zásadní aspekt čistokrevného drobného chovatelství. Řada chovatelů v Česku disponuje některými zcela unikátními, raritními a geneticky cennými chovy, které mnohdy nemají obdobu. Jde o výjimečná plemena nebo jejich netradiční rázy a kresby. Někdy se taková forma vyskytuje právě jen u jediného chovatele a stojí za tím léta šlechtění a nenahraditelného úsilí. V takovém případě znamená vybití chovu ztrátu, kterou nelze finančně vyčíslit a je obzvláště bolestivá. Na řadu takovýchto chovů dokonce poskytuje ministerstvo zemědělství dotace v rámci zachování genových zdrojů vybraných plemen.

* Okrasní a exotičtí ptáci, například papoušci, se prý u ohnisek výskytu ptačí chřipky utrácet nebudou, pokud chovatelé požádají o výjimku. Není to nebezpečné?
Výjimky řeší Státní veterinární správa prozatím individuálně, Český svaz chovatelů vede jednání za účelem stanovení konkrétních pravidel. V případech cenných chovů může například dojít jen k jeho uzavření a důslednému monitorování než hned k jeho likvidaci. Koneckonců jistě obdobně by se postupovalo v případě výskytu nákazy například v zoo. V této chvíli jistě víme, že nákazu vnímají a přenášení z ptáků jen zástupci drůbeže (vodní a hrabavé), holubi ji nepřenášejí (je dokázáno mnohým testování). U exotického ptactva je otázka přenosu viru H5N8 skutečně doslova otázkou. Ovšem právě u exotického ptactva by byl případný přenos tou největší komplikací, vzhledem k téměř výhradně vedení uzavřených chovů a oddělení chovných jedinců, respektive párů.

* Chová také některý z členů cítovského svazu chovatelů papoušky?
Chov exotického ptactva je běžnou součástí mnoha zájmových chovů a tak i u nás je několik chovatelů, kteří mají alespoň tu andulku v obýváku. Musím ale říct, že naštěstí žádný z nás nevlastní jedince obzvláště cenné či chráněné (typu CITES).

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.