Přihlásit

V Krkonoších se šíří lupina, jde o invazivní druh a ohrožuje horské louky (ČTK)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Správa Krkonošského národního parku (KRNAP) vyzývá k boji proti invazivnímu druhu, lupině mnoholisté. Tato rostlina, známá také jako vlčí bob mnoholistý, je původem ze Severní Ameriky a představuje pro krkonošské luční druhy značné riziko. ČTK o tom informoval mluvčí Správy KRNAP Radek Drahný. Lupina mnoholistá kvete od června a její bohatá květenství plodí velké množství semen s vysokou klíčivostí. V Česku je klasifikována jako invazivní druh, který poškozuje ekosystémy.

"Dospělé rostliny jsou mohutného vzrůstu a vytvářejí rozsáhlé zapojené porosty. V symbióze s hlízkovými bakteriemi dokáží obohacovat půdu o dusík a měnit tak živinové poměry v půdě vyhovující rumištním druhům, jako je například kopřiva nebo šťovík. Lupina produkuje vysoké množství semen a tvoří husté porosty," uvedl Drahný.

Invazivní rostliny jsou charakteristické tím, že se snadno šíří. Podle Správy KRNAP v Krkonoších lupiny přibývá, nemá v regionu přirozené nepřátele a jako agresivní invazivní druh škodí rostlinám, které jsou v Krkonoších původní.

"Lupina se bohužel vyskytuje i na krkonošských loukách. Postupně vytlačuje původní luční druhy. Pro krkonošské louky představuje závažné riziko. Bohužel není v možnostech Správy KRNAP sekat lupinu včas všude tam, kde se rozšířila. Prosíme proto o pomoc vlastníky luk a hospodáře," uvedl Drahný.

Šíření lupiny podle něj může omezit včasná seč. "Lupinu je třeba sekat nejdéle v době, kdy začne kvést, aby nemohla vytvořit semena," uvedl Drahný.

Správa KRNAP také žádá o jakékoli informace o výskytu lupiny či dalších invazivních rostlin v Krkonoších. "A když na svých túrách jako návštěvníci hor uvidíte kvetoucí lupinu, klidně si ji utrhněte, pomůžete krkonošské flóře. Pozor ale na lupinu odkvetlou se zralými semeny, abyste naopak nepřispěli k jejímu dalšímu šíření," apeloval Drahný na návštěvníky hor.

Pro likvidaci invazívních rostlin vznikl mimo jiné projekt Obnovný management krkonošských luk, Operační program Životní prostředí.

Lupina mnoholistá je bobovitá rostlina výrazně modré nebo fialové barvy. K jejímu omezení vyzývají každoročně i ochranáři v jiných regionech ČR.

Zdroj: ČTK, Vrchlabí (Trutnovsko)

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.