Přihlásit

Lidé se bojí chodit ven. Střed Slovenska trápí medvědi (Táborský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Medvěd muži roztrhal obličej. Nedávný incident na Slovensku obnovil diskusi o případné regulaci počtu kusů chráněné šelmy. Na středním Slovensku se v poslední době útoky medvědů množí a v regionu Podpolaní se lidé s medvědy setkávají v ulicích vesnic i měst. Místní proto před několika dny začali protestovat.

Lidem v okrese Detva v Banskobystrickém kraji hnědé šelmy vadí z mnoha důvodů. „Bojíme se a pokračuje to dál. Kolem plotu nám chodili čtyři medvědi, řešením je jen regulace, žádná opatření nepomohou,“ vyjádřila se pro agenturu TASR při protestu obyvatelka místní části Skliarovo Emília Ostrihoňová. Šelmy jí zabily slepice i králíky, které chovala na dvorku.
Podle vyjádření místních ovšem nejde jen o to, že medvědi zabíjejí hospodářská zvířata. Někteří lidé se už dle svých slov bojí vycházet ven z domů a čekat třeba na autobusové zastávce nebo pouštět děti hrát si na ulici. Po sociálních sítích kolují mnohá videa, jak se medvědice s mláďaty procházejí kolem zaparkovaných aut či odpadkových košů. Přemnožená zvířata zjevně ztratila plachost.
Problém se navíc netýká pouze Podpolaní. Slovenský portál Korzár upozornil, že i v regionu Turiec se v posledních týdnech vyskytlo několik případů, kdy se lidé na okrajích obcí setkali s medvědy. „První incident se stal 16. dubna, kdy medvědice napadla cyklistu. Naháněla ho přibližně šedesát metrů,“ popsal jeden z případů starosta obce Šútovo Ľubomír Maďari.
Podle starostů a primátorů z Podpolaní ovšem stát nekoná. Chystají se proto obrátit na Evropskou unii. Slovenské ministerstvo životního prostředí se naopak zaštiťuje tím, že chystá balíček opatření, která by obcím měla s medvědími problémy pomoci. „Patří mezi ně například snížení množství medvědům dostupné potravy a zajištění odpadů,“ připomněl server Aktuality.sk. Souhlas s regulací ale ministerstvo dát nechce.

Zdroj: Táborský deník, 4. 6. 2022

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.