Přihlásit

Sledování vlků v Rychlebských horách (ČT1)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

V Rychlebských horách na Jesenicku se v posledních měsících pohybují nejméně 2 vlci. Podle ochranářů by mohlo jít o pár. Kromě stopování jejich přítomnost potvrdily i fotopasti. Na Jesenicku se vlci objevili už dřív, ale jen náhodně. Teď se tam ale podle všeho usadili dlouhodobě a na velkém teritoriu.

Martin LAŠTŮVKA, redaktor
Zhruba hodina cesty od posledních domů. Hluboký les v Rychlebských horách. Tady by měli mít vlci klid. Pokud by se tu objevily, na fotopasti by byl důkaz.

Michal FELLER, koordinátor Vlčích hlídek Jeseníky
Tak jsme na konci a tak se tentokrát nezadařilo.

Martin LAŠTŮVKA, redaktor
Před měsícem se tu ale objevil. Teď to byla jiná lesní zvířata.

Michal FELLER, koordinátor Vlčích hlídek Jeseníky
Tady vidíme, že se přišla podívat liška zvědavá, a tady šel divočák si pochutnat asi na mladém boučku.

Martin LAŠTŮVKA, redaktor
Na jiné fotopasti zhruba 2 km od tohoto místa se podařilo ochranářům v první polovině května zachytit hned 2 vlky, samce a samici, kteří zřejmě tvoří pár. Nalezené stopy prozrazovaly přítomnost vlka už předtím, ale až fotografie potvrdily, že jde o 2 jedince.

Michal FELLER, koordinátor Vlčích hlídek Jeseníky
Tím, že vlastně už je to delší dobu, co tady pozorujeme, tak je dost pravděpodobné, že si vlastně tadyto území vybrali jako své domovské.

Martin LAŠTŮVKA, redaktor
Dalším důkazem o výskytu vlků na Jesenicku je video, které natočil jeden z řidičů v pátek 13. května ráno. Vlk se pohyboval kde jinde než na okraji obce Vlčice. Zvíře má ale poraněnou zadní nohu. Pokud by na něj lidé narazili, měli by kontaktovat nejlépe správu CHKO Jeseníky nebo olomoucké ochranáře z Hnutí Duha. Ti se domnívají, že jde o jiného vlka než ty zachycené na fotopasti.

Michal FELLER, koordinátor Vlčích hlídek Jeseníky
Nemělo by to být přímé nebezpečí pro lidi jako takové, ale mohl by se vyskytovat blíže k obydlím.

Martin LAŠTŮVKA, redaktor
Kvůli vlkům by si měli chovatelé raději zabezpečit svá stáda. I díky speciální dotacím má hotovo třeba Tomáš Rada.

Tomáš RADA, chovatel koz, Vlčice
To naše řešení je buď, jak vidíme tady, 5 elektrických lanek, aby zvířata nemohla ven a aby ani ten vlek případně nemohl dovnitř. Kromě toho zvířata na noc zavíráme do elektrické sítě, která je pro ně ještě lepší ochranou.

Martin LAŠTŮVKA, redaktor
Její součástí se pomalu stávají i 2 štěňata ovčáckých psů. Stádo zatím nehlídají, ale až dospějí, bude to jejich hlavní úkol. Martin Laštůvka, Česká televize, Rychlebské hory.

Zdroj: ČT1, 31. 5. 2022

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.