Přihlásit

Vědci přes rok sledovali pět rysů v Beskydech pomocí GPS obojků (ČTK)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Vědci z brněnské Mendelovy univerzity přes rok sledovali pět rysích samců v Beskydech pomocí obojků s GPS. Zmapovali teritoria, v nichž tyto velké šelmy žijí. Na webu školy o tom dnes informoval mluvčí univerzity Filip Vrána.

"Telemetrické sledování nám přineslo řadu cenných poznatků. Rysí samci se pohybovali na rozsáhlém území. Domovské okrsky rezidentních jedinců se pohybovaly od 212 do 364 kilometrů čtverečních. Subadultní (již není mládětem, ale ještě nedosáhl pohlavní zralosti) jedinec Eman se při hledání nového teritoria mezi Lipníkem nad Bečvou a Čadcou pohyboval na území o rozloze větší jak 2000 kilometrů čtverečních," přiblížil dosavadní výsledky zoolog Ústavu ekologie lesa Mendelovy univerzity v Brně Martin Duľa.

Vědci také identifikovali několik kritických míst, která jsou z hlediska propojení populací a také přesunu v domovských okrscích klíčová. "Jedním z nich je sedlo Pindula. Rysí samec Květoslav překonal silnici první třídy s intenzitou provozu zhruba 8000 aut denně nejméně dvacetkrát. Dohledali jsme víc než 200 rysích kořistí, kde převládal s osmdesátiprocentním zastoupením jednoznačně srnec. Na podrobných výsledcích o časoprostorové a potravní aktivitě dále pracujeme," uvedl Duľa.

Rys ostrovid je největší kočkovitá šelma žijící na českém území. Největší populace žije v jihozápadních Čechách a navazujících oblastech v Bavorsku a Rakousku, kde je 60 až 80 dospělých rysů. Je to plachá a samotářsky žijící šelma. Loví menší kopytníky. Svou kořist překvapuje rychlým útokem ze zálohy. Vyniká bystrým zrakem a má také výtečný sluch. Je chráněným druhem a patří mezi silně ohrožená zvířata.

Zdroj: ČTK, Brno, 27. 4. 2022

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.