Přihlásit

Policisté v Chebu zadrželi skupinu pytláků, lovila i medvědy a vlky (Náš region Karlovarsko)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Chebští kriminalisté zahájili trestní stíhání čtyř osob z Chebska ve věku 30, 32, 52 a 56 let. Nejmladší z této čtveřice osob byl kriminalisty obviněn ze spáchání přečinů neoprávněného nakládání s chráněnými volně žijícími živočichy a planě rostoucími rostlinami, nedovoleného ozbrojování a pytláctví. Druhého nejmladšího pak podle policejního mluvčího Jakuba Kopřivy kriminalisté viní ze spáchání přečinu nedovoleného ozbrojování a pytláctví.

„Dvaapadesátiletého muže kriminalisté obvinili ze spáchání přečinu neoprávněného nakládání s chráněnými volně žijícími živočichy a planě rostoucími rostlinami a nejstarší ze čtveřice je obviněn ze spáchání přečinů nedovoleného ozbrojování a pytláctví,“ říká policejní mluvčí.

Policisté zjistili, že třicetiletý muž na přelomu roku 2020 a 2021 přechovával na několika místech na Chebsku mrtvé tělo medvěda hnědého, kterého si měl opatřit ulovením v zahraničí. Tento čin spáchal i s vědomím, že se jedná o jedince zvláště chráněného druhu nebo exemplář přímo ohrožený vyhubením nebo vyhynutím. Maso z tohoto živočicha navíc užíval pro svou potřebu či ho rozdával dalším osobám. „Dále pak tento muž v lednu letošního roku s dalšími osobami několikrát v rámci honitby ulovil bobra evropského, který je taktéž chráněným druhem. Toho následně předal obviněnému dvaašedesátiletému muži k preparaci. Od listo padu roku 2021 do dubna letošního roku navíc třicetiletý muž orga nizoval lov různé zvěře na pronajatých honebních plochách na Chebsku či Tachovsku. Při pokračování na str. 2 Policisté v Chebu zadrželi skupinu pytláků, lovila i medvědy a vlky těchto lovech měl jako držitel loveckého lístku a zbrojního průkazu v několika případech poskytnout obviněnému dvaatřicetiletému muži, který není držitelem zbrojního průkazu, svou loveckou zbraň. S tou měl následně dvaatřicetiletý muž neoprávněně ulovit několik kusů zvěře,“ pokračuje Jakub Kopřiva s tím, že třicetiletý muž navíc v místě svého bydliště přechovával exempláře například kalouse ušatého a také lebku, kůži a hlavu bobra evropského.
Dvaatřicetiletý obviněný muž pomocí neoprávněně poskytnutých zbraní a bez řádného povolení k lovu zastřelil v desítkách případů několik kusů jelení, černé a dančí zvěře. Ulovená zvěř byla vždy předána třicetiletému obviněnému muži k dalšímu zpracování.
Druhý nejstarší obviněný muž pak přebíral ulovenou zvěř k preparaci, kterou následně prováděl v místě svého bydliště.
„Opět tak činil i v případech, kdy dobře věděl, že se jedná o jedince zvláště chráněného druhu nebo exemplář přímo ohrožený vyhubením nebo vyhynutím. Preparaci provedl například u exemplářů bobra evropského, jestřába lesního či vlka nebo medvěda hnědého,“ popisuje dále policejní mluvčí a dodává, že šestapadesátiletý obviněný muž jako držitel loveckého lístku a zbrojního průkazu od konce roku 2021 do poloviny února roku 2022 půjčoval svou loveckou zbraň dvaatřicetiletému muži, který s ní poté neoprávněně lovil. Při domovních prohlídkách i prohlídkách jiných prostor kriminalisté zajistili několik desítek exemplářů různých živočichů, ale také například několik kusů nábojů do různých zbraní. Za výše popsané hrozí třicetiletému muži trest odnětí svobody až na pět let, dvaapadesátiletému muži trest odnětí svobody až na tři roky a zbylé dvojici mužů hrozí trest odnětí svobody až na dva roky. 

Zdroj: Náš region Karlovarsko, 21. 4. 2022

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.