Přihlásit

Ostravská zoo nechala do Brazílie přepravit vzácné vodušky (ČTK)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Ostravská zoologická zahrada nechala do Zoo Cotia v Brazílii přepravit pět samic vzácných vodušek abok. Spolu s nimi byli dovezeni i dva samci ze Safari Parku ve Dvoře Králové. Tím byla založena první jihoamerická populace tohoto vzácného druhu. Novinářům to dnes sdělila mluvčí zahrady Šárka Nováková. Antilopy vodušky abok obývají v přírodě jen velmi malou oblast Jižního Súdánu a Etiopie. Kvůli lovu i likvidaci přirozeného prostředí močálů jejich stavy klesají.

„Tento počin může pomoci zvýšit šanci na udržení stabilní a životaschopné populace vodušek v lidské péči a také zachování ohroženého druhu na Zemi. Podobně jako v Evropě i v Jižní Americe jsou dnes moderní zoologické zahrady sdruženy v tamní asociaci. Na rozdíl od evropské asociace však v jihoamerických zoo dosud neexistovaly efektivní záchovné programy pro vzácné druhy zvířat. V roce 2020 se proto vědecký pracovník Zoo Ostrava při své návštěvě Brazílie snažil přesvědčit tamní zoo o vytvoření takovýchto latinskoamerických záchranných programů, neboť jakýkoliv chov v jedné izolované zoo nemá dlouhodobou perspektivu,“ uvedla Nováková.

Dodala, že záchovný program byl nyní zřízen právě pro vodušky abok, které i přes své ohrožení dosud v jihoamerických chovech chyběly. „Naopak v evropských chovech se každoročně bojuje s umístěním nových přírůstků. Přestože se jedná o druh, který má v přírodě mnoho predátorů regulujících jeho početnost, v zoologických zahradách se při dobrém chovu množí velice rychle,“ doplnila mluvčí.

Podobný zaoceánský transport ale není první v historii zoo. V roce 1996 byli z Ostravy do Jižní Ameriky posláni například dva žirafí samci, což byla podle mluvčí v té době významná událost. „Nicméně, dřívější situace se od té dnešní liší v jednom zásadním faktoru. Zatímco v minulosti byla tato zvířata prodávána, dnes již nejsou obchodním artiklem,“ uvedla mluvčí.

ČTK

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.