Přihlásit

V Krkonoších platí kvůli ochraně tetřívka zákaz vstupu na 11 cest (ČTK)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Vrchlabí (Trutnovsko)

V Krkonoších dnes kvůli ochraně ohroženého tetřívka a dalších živočichů začala platit uzávěra jedenácti turistických cest nebo jejich částí. Zákaz vstupu na cesty potrvá do konce května. Opatření souvisí s vyhlášením osmi takzvaných klidových území v Krkonoších v roce 2020. Omezení platilo poprvé loni.

V terénu je zákaz vstupu na cesty vyznačen cedulemi. "Většinu uzavřených tras budou moci turisté obejít po sousedních turisticky značených cestách," uvedl mluvčí Správy KRNAP Radek Drahný.

Správci parku se uzavřením cest snaží zabránit rušení tetřívka obecného. Lidé se od úterý vyhnou místům, které tetřívci pravidelně využívají jako tokaniště, a to v nejcitlivějším období jejich toku a rozmnožování.

Uzavřená je například žlutě značená turistická cesta ve směru ze Zadních Rennerovek na Hanapetrovu Paseku, zelená turistická cesta v úseku Vosecká bouda až Labská louka a část modré turistické cesty z Davidových bud na Špindlerovku. Turisté nemohou vstoupit ani na zimní, tyčemi značenou cestu z Malého Šišáku k Luční boudě. Uzavřena je i část naučné stezky Černohorské rašeliniště nebo část zelené turistické cesty z Tetřevích bud k Hrnčířským boudám.

Zdroj: ČTK, 15. 3. 2022

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.