Přihlásit

Lázeňské divočáky chrání DDT v těle (Právo)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Je to paradox, ale divočákům v okolí Konstantinových Lázní dost možná zachrání kůži fakt, že mají v těle jedovaté DDT. Myslivcům se totiž nelíbí nařízení veterinární správy, že by měli zastřelená zvířata na tuto látku draze testovat. A tak je často raději nechávají běžet.
„Pro nás ztrácí smysl je střílet,“ řekl Právu člen Mysliveckého sdružení Stříbro, který si přál zůstat v anonymitě. „Jsme rozhodnutí, že kvůli tomu podáme v blízkém čase trestní oznámení na Státní veterinární správu,“ dodal.
Obsah DDT, pesticidu, který je u nás zakázaný už od roku 1974, se ve svalovině divokých prasat zjišťuje namátkově v rámci celostátního monitoringu. První dva případy se objevily na Tachovsku v roce 2020.

Drahá zvěřina

Loni proto nechala Krajská veterinární správa (KVS) na své náklady už cíleně odebrat vzorky z jednadvaceti divočáků v šesti honitbách kolem Konstantinových Lázní. „Z toho dvanáct vzorků bylo nevyhovujících,“ upozornil Václav Poláček, ředitel KVS v Plzni. „Z tohoto důvodu bylo uživatelům dotčených honiteb nařízeno mimořádné veterinární opatření, které mimo jiné ukládá povinnost laboratorně vyšetřit na DDT každý ulovený kus černé zvěře před tím, než je uvolněn na trh,“ vysvětlil Poláček. Skóre je zlé: z 62 divočáků jich neprošlo 49. A místo na talíři skončili v kafilerii.
Problém je, že po vydání zmíněného opatření již laboratorní vyšetření neplatí stát, ale uživatelé zmíněných honiteb. „My přitom nemůžeme za to, že je tady nějaká stará ekologická zátěž. Stát přehodil odpovědnost na nás,“ upozornil námi oslovený myslivec.
Jde zhruba o 1500 korun. „Laboratoř je však jen část nákladů, ve výsledku to dělá více než dva tisíce na kus,“ podotkl a nastínil celou proceduru. „Máme povinnost okamžitě informovat Státní veterinární správu, že jsme střelili prase a kde, odebrat vzorky, odeslat je na vyšetření do akreditované laboratoře, uchovat veškeré použitelné orgány, to znamená platit příslušné chlazení, a pokud se potvrdí překročení limitu DDT, tak ještě hradíme likvidaci zvířete v kafilerii. A to nepočítám, že přijdeme asi tak o tisícovku, kterou by vyneslo prodané maso,“ uvedl myslivec.

Není prase jako prase

Zmíněné sdružení za sezonu skolí na čtyři stovky divočáků. „Když je necháme všechny laboratorně vyšetřit, bude nás to stát přes osm set tisíc. To je pro nás zcela likvidační,“ upozornil myslivec. „Je nesmysl, že se nařízení vztahuje jen na několik honiteb. Když střelí divočáka hned vedle, tak žádné vzorky neřeší,“ dodal. Podle Poláčka uvedené opatření platí pouze tam, kde se nadlimitní hodnoty DDT prokázaly v rámci cíleného šetření.
Myslivci vadí ještě jeden paradox. „U divokého prasete je limit 0,05 miligramu DDT na kilogram, v našich případech se hodnoty pohybovaly kolem 0,3. Přitom u masa domácích vepřů, které se konzumuje daleko častěji, je povolený jeden miligram,“ uzavřel.

Zdroj: Právo, regionální vydání jihozáúpadní Čechy, 10. 3. 2022

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.