Přihlásit

EK chce přimět velké firmy k odpovědnosti za lidská práva a životní prostředí (ČTK)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Brusel 23. února (zpravodaj ČTK) - Velké firmy působící v Evropské unii se zřejmě budou muset vyhýbat tomu, aby dovážely zboží vyráběné za pomoci zneužívání pracovních sil či dětské práce. Evropská komise dnes navrhla směrnici, která má podniky přimět rovněž k tomu, aby dbaly o vliv své činnosti na životní prostředí. Pokud návrh schválí Evropský parlament a členské státy, budou muset firmy zmírňovat či zcela předcházet dopadům své činnosti.

"Pomocí těchto pravidel chceme hájit lidská práva a stát v čele ekologické transformace. Nesmíme proto dále ignorovat to, co se děje v našich hodnotových řetězcích, a musíme náš hospodářský model upravit," prohlásil dnes eurokomisař pro spravedlnost Didier Reynders. Podle komise se řada velkých firem již nyní chová odpovědně k životnímu prostředí či právům zaměstnanců, mnohé podniky však mají co dohánět.

Požadavky se mají týkat společností s nejméně 500 zaměstnanci, které mají celosvětový čistý obrat přes 150 milionů eur (3,6 miliardy Kč). Ve vybraných odvětvích, jako je výroba a dovoz oblečení, dovoz potravin, nápojů či dřeva, bude tento práh činit již 250 zaměstnanců a obrat přes 40 milionů eur (980 milionů Kč).

Firmy budou muset počítat s péčí o pracovní podmínky či životní prostředí ve svých politikách, vyhodnocovat rizika, předcházet možným dopadům své činnosti, případně ty již existující zmírňovat či odstraňovat. Budou také muset zavést možnosti podávání stížností a o svých postupech veřejně informovat.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.