Přihlásit

Zoologové nonstop sledují vlky na Šumavě, jejich počet odhadují až na 30 jedinců (plzenska.drbna.cz)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Díky speciálním obojkům sledují vědci pohyb vlků na Šumavě a v sousedním Bavorském lese. Sledovací zařízení mají na sobě v současné době tři samice, přičemž každá se pohybuje v jiném teritoriu. Monitoring vlka jasně prokázal, že se v národních parcích za necelých pět let utvořily čtyři vlčí smečky. Podle odhadů čítají až 30 jedinců.

„První vlčici se nám podařilo odchytit na podzim roku 2020. Jednalo se o mladé zvíře, které se narodilo v první vzniklé smečce. Její telemetrický obojek nám v pravidelných intervalech posílal aktuální pozici až do července loňského roku. Díky tomu máme dobrou představu o velikosti území v centrální části NP Šumava, které je v současnosti obýváno touto smečkou,“ vysvětluje vedoucí výzkumného projektu Aleš Vorel z Fakulty životního prostředí České zemědělské univerzity v Praze (ČZU).

Díky tomu mají nyní odborníci lepší představu o tom, kde mají tito vlci centrum teritoria a kolik času v něm stráví. Díky trasování lokací v terénu se rovněž daří odhalit velké množství ulovené kořisti, což jsou rovněž cenné údaje.

 

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.