Přihlásit

Fotopast zaznamenala, jak vlky v Podještědí zastavil mobilní elektrický ohradník (liberecky.denik.cz)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Nedávno se několik vlků pohybovalo v obci Janovice v Podještědí. Zachytila je fotopast a ukázala, jak ohradník ochránil místní stádo ovcí před útokem velkých šelem.

Chovatelům jej na podzim po útoku vlků zapůjčila Agentura ochrany přírody a krajiny ČR (AOPK). Vlci tehdy strhli čtyři ovce a jedna další pak musela být utracena. „Zjistili jsme, že zabezpečení stáda není dostatečné. Nabídli jsme proto chovatelům zapůjčení elektrického ohradníku do doby, než budou moci sami zajistit adekvátní ochranu stáda, a pomohli s jeho instalací,“ řekl Jakub Čapek z AOPK ČR s tím, že další ochranu představují i pastevečtí psi.

Elektrický síťový ohradník zapůjčili dalšímu chovateli poblíž Heřmanic v Podještědí, kde došlo v minulém roce také k několika útokům a usmrcení ovcí. „Jedná se o velmi rychlou a účinnou pomoc hospodářům. Zároveň s nimi průběžně konzultujeme nejlepší způsoby zabezpečení stád dle tuzemských i zahraničních zkušeností. Klíčové je, aby si vlci nezvykli chodit do ohrad,“ zdůraznil Čejka.

AOPK ČR připravila pro hospodáře Program péče o vlka obecného a prosadila navýšení kompenzací za škody, na které mají chovatelé nárok. „Do naší krajiny patří jak vlk, tak hospodářská zvířata. Vlci pomáhají regulovat přemnožená prasata divoká, srnce či jeleny, která okusem působí velké škody lesníkům i zemědělcům. Přemnožená spárkatá zvěř totiž tvoří přes 90 % vlčího jídelníčku. Pastva hospodářských zvířat zase krajinu udržuje, aby nezarůstala,“ vysvětlil ředitel AOPK ČR František Pelc.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.