Přihlásit

Myslivci vítají pomoc veřejnosti při přikrmování zvěře. Ideální je vložit potravu do krmelců (olomouc.rozhlas.cz)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Zvířata se v zimě musí uživit buď z předem přichystaných zásob, nebo změnou jídelníčku. Myslivci je obvykle přikrmují tím nejpřirozenějším – senem, slámou, větvemi keřů, kaštany, žaludy nebo bukvicemi. Může pomáhat i veřejnost? A jakým způsobem? 
Vhodné jsou například sušený chléb a rohlíky, jablka, řepa, mrkev, seno, případně nějaké obiloviny. „Prosíme o zdravotně nezávadné krmivo, které není plesnivé, shnilé nebo zkvašené,“ upozorňuje jednatel Okresního mysliveckého spolku Olomouc Jiří Zbořil.

Nejlepší je vložit potravu do krmelců, kde díky stříškám nezmokne. Ať už jde o krmelečky pro zajíce, velké krmelce pro daňky, muflony a jeleny nebo nízké zásypy pro bažanty. „Uchovat zvěř v dobré zdravotní kondici, to je naše hlavní motto,“ říká za myslivce Jiří Zbořil.

Jejich úkolem je budovat ekologicky stabilní krajinu, která po celý rok zvířatům skýtá základní životní parametry – potravní nabídku a možnost úkrytu.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.