Přihlásit

Strážci přírody získají větší pravomoci. Budou moci zakázat ohňostroje nebo zastavit auta (ct24.ceskatelevize.cz)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Nový rok přinese větší pravomoci strážcům přírody. Především budou moci zastavit vozidla, která vjela do míst, kam nesmí. V zákoně se objevila i možnost natáčet přestupky. Správci chráněných oblastí v nich nově také budou moci zakázat používání pyrotechniky. To vše proto, že turistů v přírodě dlouhodobě přibývá, a ne všichni jsou k ní citliví. S Novým rokem také začnou platit pravidla pro účinnější zásah proti nechtěným druhům. Vztahují se na celou Evropskou unii.

Incident kvůli nepovolenému vjezdu řešili loňské jaro v Krkonoších. Čtyři motorky na pásech jezdily po tamních hřebenech. Každý řidič dostal maximální výši pokuty – sto tisíc korun. Všichni zaplatili. Letos zkraje roku další jezdci strážce parku dokonce napadli.

Od Nového roku budou mít strážci ze zákona novou pravomoc auto nebo čtyřkolku v takových místech zastavit. „My to samozřejmě vítáme, protože pravomoci strážce přírody byly úzké,“ pochválil mluvčí Správy Krkonošského národního parku Radek Drahný.

„Řada řidičů nám tvrdí, že si omezení nevšimla, že nevěděla,“ řekl strážce přírody v Beskydech Jiří Lehký. Od letoška už v oblasti turisté neprojedou po silnici z Bílé na Bílý Kříž. Skončilo i parkování na Ostravici. „Nejproblémovější je rozhodně okolí Lysé hory, protože to je magnet,“ podotkl Lehký.

Porušení zákazů v poslední sezóně v Beskydech evidují na pět set. „Uložili jsme pokuty zhruba za 400 tisíc korun. V podstatě jen za vjezdy, což se nám nikdy v historii nestalo,“ sdělil Lehký.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.