Přihlásit

Medvěd není žádný lenoch. Leze do stromů a rychle běhá (taborsky.denik.cz)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Že medvěd hnědý není lenivé a pomalé zvíře, uvidí návštěvníci táborské zoo i v případě jejího medvědího obyvatele. Děkujeme Filipu Sušankovi za příspěvek.

Huňaté a zavalité medvědí tělo může vyvolávat představu, že je medvěd lenivý a pomalý. Nic nemůže být více vzdálené pravdě. Medvěd hnědý umí velice rychle běhat a v případě potřeby dokáže vylézt i do korun stromů, kde většinou hledá medem naplněné včelí hnízdo nebo jinou pochoutku. Přesvědčit se o tom mohou návštěvníci táborské zoologické zahrady, která svým medvědům dopřává život v rozlehlém a velmi rozmanitém výběhu, v němž není nouze ani o vzrostlé stromy. Není proto od věci čas od času zvednout zrak vzhůru a podívat se, jestli se některý z hnědých huňáčů opět neskrývá vysoko nad zemí. Domů si tak můžete odnést zajímavou fotku, jako se to podařilo ošetřovatelce ZOO Tábor Vendule Kofroňové.

Medvěd hnědý je na českém území veden jako kriticky ohrožený druh. Kromě člověka nemá jiného přirozeného nepřátele. Většinu života tráví samotářsky, společnost opačného pohlaví vyhledává jen v době páření. Oproti běžným představám až 90 procent jeho potravy tvoří rostlinná strava, jako jsou různé výhonky rostlin, lesní plody, kořínky či ořechy. Jako všežravec nepohrdne ani mršinami, umí také velmi dobře lovit ryby. Ačkoliv medvěd vypadá neohrabaně, dokáže běžet rychlostí až 45 kilometrů v hodině, dokáže také zdatně šplhat po stromech.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.