Přihlásit

Uchazeči o lovecký lístek skládali ve Žďáře důležité zkoušky (Žďárský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

V pátek 13. ledna se ve velkém sálu budovy OMS Žďár nad Sázavou uskutečnily zkoušky uchazečů o první lovecký lístek. Ke zkouškám se doslavilo 35 adeptů.
Adepti byli rozděleni mezi dva zkušební senáty v tomto složení: I. zkušební senát: předseda - Jiří Svoboda, místopředseda - Vladimír Kulhánek. Členové zkušebního senátu: Miroslav Dimec - historie, Zdeněk Požár - legislativa, Ladislav Hromádko - zoologie, Bohumil Řehůřek - péče o zvěř, Jan Kesner - kynologie, Jan Kožený - střelectví, Jan Velík - lovectví. II. zkušební senát: předseda - Oldřich Sedlář, místopředseda - František Bláha. Členové zkušebního senátu: Václav Horák - historie, Ladislav Holeš - legislativa, Jaroslav Zeman - zoologie, Zdeněk Vala, - péče o zvěř, Václav Kobera - kynologie, Pavel Vyhlídal - střelectví, Libor Šikula - lovectví.
Zkoušení se tedy týkalo sedmi předmětů, přičemž všetečné otázky se týkaly nejen teoretických znalostí, ale i praktických.
Zkoušky zahájil předseda II. zkušebního senátu Oldřich Sedlář, který přivítal všechny přítomné účastníky a představil zkušební komisaře senátů. Poté proběhla praktická zkouška před senáty. Z celkového počtu 35 uchazečů o první lovecký lístek úspěšně jich vykonalo zkoušku 29 z toho 10 s vyznamenáním.
Čtyři adepti neprospěli z jednoho předmětu a byl jim sdělen opravný termín zkoušek. Dva adepti bohužel neprospěli ze dvou a více předmětů. Zkoušky budou muset opakovat za rok. Na začátku kurzu bylo přihlášeno celkem 39 uchazečů. Čtyři z nich si však kvůli pracovnímu vytížení, nebo z osobních důvodů termín zkoušek odložili. Úroveň znalostí uchazečů o první lovecký lístek byla dobrá a doufám, že bude mít v budoucnu vzrůstající tendenci. Doufám, že to nebylo jejich poslední myslivecké vzdělání a budou v něm nadále pokračovat. V loňském roce bylo pro adepty organizováno společné dvoudenní opakování ze všech zkušebních předmětů, kde dolaďovali otázky, které nebyly zcela jasné. A také tři dny praktický výcvik ve střelbě. Chci poděkovat všem, kteří se na organizaci zkoušek o první lovecký lístek podíleli. Především jednateli Okresního mysliveckého spolku ČMMJ ve Žďáře nad Sázavou Oldřichu Sedlářovi za organizaci zkoušek, lektorům za kvalitní přípravu uchazečů a jednotlivým honitbám za umožnění absolvování roční adeptské praxe. Závěrem zkoušek předali předsedové obou zkušebních senátů vysvědčení všem úspěšným absolventům, poděkovali všem účastníkům a popřáli novým myslivcům bohaté myslivecké zážitky při praktickém výkonu práva myslivosti v honitbách. Od ledna probíhá další myslivecký kurz, který jistě stejně tak dobře připraví uchazeče k úspěšnému složení zkoušek.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.