Přihlásit

Pro lov divokých prasat je ideální zimní počasí (Třebíčský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Třebíčsko
Poslední noci tráví řada myslivců na posedech.
Je totiž ideální zima na odstřel divočáků.
"Myslivci je teď lákají na vnadiště, kde jim dávají potravu. Pomáhá nám krásně bílý sníh a někdy i jasné noci. To je nejlepší kombinace, protože je zřetelně vidět na to, na co střílíme," pochvaloval si jednatel Okresního mysliveckého spolku v Třebíči Josef Venhoda. Za ideálních podmínek dokonce myslivci rozpoznají stáří zvířat. "Lepší je, když se dokážeme zaměřit na mladší kusy než na bachyně, které už se v této době hodně páří a mohly by mít v sobě selata," vysvětlil Josef Venhoda. Divočáky na vnadiště láká nejen chutné krmivo, které jim tam myslivci předkládají, ale také nouze. "Díky velké vrstvě sněhu a posledním mrazům se k jiné potravě dostávají jen těžko. Musejí za ní tam, kam chceme my," poznamenal jednatel okresního mysliveckého spolku.
Stále však platí, že lov divočáků není jednoduchý.
"Dobré podmínky neznamenají, že by myslivec přišel a pouze střílel. Je to o tom, vydržet někdy i ve větších mrazech na posedu čtyři až šest hodin, než prasata přijdou," upozornil Josef Venhoda.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.