Přihlásit

Česko změří olovo z broků v mokřadech (tydenikhrot.cz)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Ministerstvo životního prostředí si zadalo vypracování studie, která má vyhodnotit zatížení tuzemských mokřadů olovem z broků myslivců lovících vodní ptactvo. Reagovalo tak na nové evropské nařízení týkající se vlivu olova na ptáky v mokřadech. „Na toto téma jsou dostupné zahraniční studie, v České republice zatím obdobná studie není k dispozici,“ zdůvodnila Dominika Pospíšilová z tiskového oddělení resortu.

Za studii zaplatí ministerstvo necelých 200 tisíc korun včetně DPH. Vypracovat ji má obecně prospěšná společnost Enki, která se mimo jiné specializuje na aplikovaný výzkum zacházení s vodou v krajině. 

Jde o mimořádně citlivé téma. V Evropě se už léta vede o broky ostrý boj mezi ekology a myslivci, případně rybáři. Ti první argumentují tím, že toxické olovo z broků tráví ptáky a může mít vliv i na zdraví lidí. Lovci v tom naopak vidí jen snahu o omezení legálně držených zbraní.

Ochránci zvířat však v poslední době získávají navrch. Celoevropský zákaz používání broků v mokřadech a okolí schválil loni Brusel. V platnost vstoupí nejpozději od roku 2023. Tentokrát však Evropa jen dohání členské státy, většina z nich včetně Česka zakázala olověné broky v mokřadech už dříve. 

Aktuálně se tak debatuje o úplném a celoplošném zákazu, který by postihl nejen broky, ale i rybářská olůvka. První krok učinila letos v únoru Evropská agentura pro chemické látky (ECHA). Ta doporučila prodej olověných broků úplně zakázat. Výjimku by měli vojáci, policisté a za určitých podmínek i sportovci. Podle ECHA ohrožuje olovo z broků každoročně život 127 milionů ptáků a má vliv třeba i na zdraví dětí konzumujících zvěřinu. Pro uvedení zákazu do praxe navrhuje agentura pětileté přechodné období. 

Ministr životního prostředí Richard Brabec loni řekl Právu, že Česko s plošným zákazem nesouhlasí a požaduje seriózní studii. Ta by tedy měla být k dispozici do listopadu.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.