Přihlásit

ASZ ČR žádá MŽP o zajištění národních zdrojů na prevenci proti škodám od vlka (asz.cz)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Asociace soukromého zemědělství ČR (ASZ ČR) se obrátila na ministra životního prostředí Richarda Brabce s žádostí o urychlené řešení dostupnosti finančních podpor pro chovatele hospodářských zvířat, jejichž činnost je ohrožena přítomností vlka v krajině, a kteří mají zájem o realizaci preventivních opatření.


V loňském roce schválilo Ministerstvo životního prostředí ČR (MŽP) po mnoha letech příprav Program péče o vlka obecného, kde se mimo jiné popisují cíle v oblasti podpory prevence proti útokům vlků na hospodářská zvířata. Pokud jde o samotný Program, je třeba zdůraznit, že i ke schválené verzi mají členové ASZ stále některé zásadní výhrady, které bude třeba dořešit. Nicméně vítáme možnou diskusi na toto téma a každou snahu o snížení počtu konfliktů mezi postupně se vracejícími vlky do naší krajiny a hospodářskými zvířaty, která chovají zemědělci zejména hospodařící v horské a podhorské krajině.

V současné době MŽP nabízí zemědělcům, kteří chtějí zabezpečit svoje stáda před útoky vlků a dalších druhů velkých šelem, pouze možnost využít podpory v rámci Operačního programu životní prostředí (OPŽP). Tento program je však administrativně velmi náročný a zvláště pro chovatele menších stád je nejen nevhodný, ale v některých případech i nerealizovatelný. Například podmínku minimální výše projektu 100 000 Kč či nutnost předfinancování všech aktivit považuje ASZ za velmi problematické a odrazující. Značná administrativní náročnost OPŽP se projevuje i v délce schvalování projektů, což dále komplikuje přístup zemědělců k finančním prostředkům. 

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.