Přihlásit

Divoká krása Jeseníků zaplnila prostory muzea v Šumperku (Moravský sever)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Vlk, rys nebo kapitální jelen šestnácterák z muzejního sbírkového fondu jsou součástí expozice Divoká krása Jeseníků, která obsadila výstavní síň Vlastivědného muzea v Šumperku.
Expozici tvoří sada zhruba osmdesát jedinečných fotografií z dílny ekologa Ondřeje Bačíka, ty doplňují přírodniny z muzejního sbírkového fondu a z archivu Společnosti přátel Jeseníků. Jde například o vzorky hornin, rozsáhlou sbírku exponátů ptáků a savců žijících v Jeseníkách nebo o herbářové položky rostlin. Sada paroží jesenických jelenů ukazuje vývoj jejich růstu až do úctyhodné velikosti.
Pozoruhodná je i vzácná sbírka map a publikací o Jeseníkách od padesátých let 20. století až do současnosti. Na výstavě mohou návštěvníci také zhlédnout unikátní videa ze života divokých zvířat zachycených prostřednictvím fotopastí Společnosti přátel Jeseníků.
Velkoformátové fotografie a průvodní texty představují evropskou výjimečnost přírody Jeseníků a rovněž její ohroženou a mizející krásu. Poodhalují málo známá místa hor, nevšední scenérie a překvapí návštěvníky zachovalostí místní přírody. Zdarma jsou pro veřejnost k dispozici materiály o přírodě hor a k zakoupení rovněž fotografie z výstavy.
"Jsme moc rádi, že výstava přilákala tolik lidí. Je vidět, že téma našich hor veřejnost zajímá. Příroda Jeseníků je zkrátka výjimečná a zaslouží si naši pozornost a také lepší péči," uvedl Ondřej Bačík. Výstava potrvá do 2. března.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.