Přihlásit

Orly na Tachovsku zabil nebezpečný jed. Pozřeli otrávenou lišku (tyden.cz)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Dva orly mořské, jejichž těla se našla loni v prosinci u Hošťky na Tachovsku, otrávil nebezpečný jed karbofuran. Uhynuli zřejmě po pozření dříve otrávené lišky, jejíž částečně sežrané tělo leželo vedle jednoho z orlů. Otravu karbofuranem potvrdila pitva u všech tří zvířat. Kladení otrávených návnad je trestná činnost, případem se tak zabývá i policie, potvrdila tachovská policejní mluvčí Dagmar Jiroušková.

Orel mořský patří mezi kriticky ohrožené živočichy, v Česku hnízdí asi sto párů. Populace v posledních desetiletích pomalu posiluje. Stále častější používání otrávených návnad může ale nárůst rychle zvrátit. Jen loni Česká společnost ornitologická evidovala podle Karoliny Šulové z Agentury ochrany přírody deset otrávených orlů. Jeden z orlů nalezených na Tachovsku podle ornitologického kroužku pocházel z hnízda nedaleko Mladé Boleslavi a byly mu necelé tři roky. Dospělosti dosahují orli mezi pátým a šestým rokem života.

"Karbofuran je vysoce toxický nervový jed, který způsobuje ochrnutí dýchacího svalstva a smrt udušením. Každoročně jsou jím u nás otráveny stovky zvířat, zejména dravců, vyder a kun. V krajině jsou kladeny otrávené návnady, granule, maso, vnitřnosti či části mrtvých zvířat," řekla Milena Prokopová z Agentury ochrany přírody, Správy CHKO Český les. Ke smrtelné otravě stačí jen nepatrné množství vysoce toxické látky. "Běžnou kachnu divokou může zabít už půl miligramu karbofuranu, člověka pouhá čtvrtina čajové lžičky," uvedla Prokopová.

Kladení otrávených návnad je podle ní v rozporu se zákony na ochranu veřejného zdraví, na ochranu zvířat proti týrání, na ochranu přírody a krajiny, se zákonem o myslivosti a dalšími. Protože je trávení zvířat vážným problémem v celé ČR, ministerstvo životního prostředí, policie, Agentura ochrany přírody a krajiny, Česká inspekce životního prostředí a nevládní organizace do konce roku vypracují národní strategii pro boj s nelegálním zabíjením volně žijících živočichů.

Případem z Tachovska se policie stále zabývá, nicméně podle Jirouškové se možná nepodaří pachatele najít a policie tak věc odloží.

Otrávené návnady mohou zabít nejen volně žijící, ale i domácí zvířata, jako jsou psi či kočky. Podle Prokopové jsou však ohroženi všichni, kdo najdou návnadu nebo otrávené zvíře. "K otravě může dojít i vdechnutím výparů nebo při dotyku s kůží. Při nálezu by se lidé neměli dotýkat návnady ani mrtvých zvířat, měli by zabránit v přístupu dětem," dodala.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.