Přihlásit

Pokud je zvěř přikrmena a nic ji neruší, snáší mrazy dobře (rakovnicky.denik.cz)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Kněževes
I třikrát v týdnu v tomto počasí zavážejí myslivci krmivo lesní zvěři. Při sněhové pokrývce, která leží už více, jak měsíc se zvěř těžko sama dostává ke krmivu na polích či mezích.

"Pokud byla zima bez sněhu, stačilo ke krmelci zajít tak jedenkrát v týdnu. Pokud není sníh, zvěř například hodně bere řepku, ale i tak je důležité, dodat ji dostatek objemných krmiv."Zvěři nyní zavážíme objemné krmivo, což je vojtěškové nebo luční seno, z jadrného krmiva zadinu pro bažanty, oves a ječmen pro srnčí. Doplňujeme také sůl, " popisoval Miroslav Franěk, hospodář Mysliveckého sdružení Přílepy Kněževes, s tím, že v únoru a březnu se dávka jádra snižuje, aby zvěř v přechodném období netrpěla průjmem. Každý člen mysliveckého sdružení má přitom svůj úsek, o který se pravidelně stará. Je to buď zásyp, krmelec, či seník. Právě pravidelnost je podle zkušenosti myslivců, důležitá.
"Není dobré dávat zvěři kvanta, ale spíše menší dávky a pravidelně, aby zvěř stále nacházela na svých místech krmivo," podotkl Franěk. Pochutiny, jako jsou klasy kukuřice, jablka či mrkev dostává zvěř od členů mysliveckého kroužku v Kněževsi. K Vánocům zvěři ustrojili stromek. Mladí myslivci rovněž sbírali kaštany. "Ty se ale musí rozdrtit, protože je vcelku srnčí zvěř hůře bere. Část jsme jich proto dali daňkům do obory," vysvětloval Franěk.
Jinak tuhé mrazy zatím zvěř snášela dobře. Například právě v kněževeské honitbě zatím myslivci nenašli žádnou padlou zvěř. Větší škody vznikají přejetím zvěře na silnici. Pokud je zvěř dobře přikrmená a nic ji neruší, mrazy dobře snáší. "Ztrátou energie je ale pro ni i to, pokud ji zvedne volně běžící pes na procházce. Pak ji může zahnat až na silnici, kde vznikají největší ztráty," zkonstatoval Miroslav Franěk."

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.