Přihlásit

Policie nezbavila znalce v případu otrávené Bečvy mlčenlivosti (ČTK)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Vsetín 2. února (ČTK) - Policii překvapilo vyjádření znalce Jiřího Klicpery, který v pondělním pořadu Reportéři ČT řekl, že otravu řeky Bečvy nezpůsobila společnost Deza. Ze strany policie nebyl soudní znalec zbaven mlčenlivosti, řekla dnes ČTK krajská policejní mluvčí Lenka Javorková. Před několika dny Klicpera v on-line debatě expertů také prohlásil, že viníka zářijové otravy už zná. Konkrétní ale nebyl.

Znalec Klicpera v případu pro policii zpracovával posudek. Odborníci však upozorňují, že ze zákona mají znalci povinnost mlčenlivosti. "Policii včerejší (pondělní) vystoupení soudního znalce překvapilo, ze strany Policie ČR zbaven mlčenlivosti nebyl. V současné době jeho vystoupení do veřejného prostoru vyhodnocujeme a zabýváme se jím. Více informací v tuto chvíli nelze poskytnout," uvedla Javorková.

Ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO) minulý týden v rozhovoru s ČTK uvedl, že znalecký posudek vzorků by snad mohl být v březnu. Opoziční strany ODS, KDU-ČSL a TOP 09 již dříve informovaly o tom, že budou usilovat o zřízení sněmovní vyšetřovací komise. Pokud neuspějí, chtějí založit expertní tým.

Závažná ekologická havárie, kterou podle České inspekce životního prostředí způsobily kyanidy, postihla řeku v úseku pod Valašským Meziříčím na Vsetínsku až po Přerov. Jedovaté látky do vody unikly 20. září, podle odborníků poškodily celý vodní biotop a podmínky pro všechny na vodu vázané organismy asi na 40 kilometrech toku. Do kafilerie odvezli rybáři přes 40 tun ryb.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.