Přihlásit

Rumunsko chce adoptovat "problémového" medvěda z Itálie (ČTK)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Trident (Itálie)/Bukurešť 29. ledna (ČTK) - Rumunsko chce adoptovat jednoho ze tří "problémových" medvědů, kteří nyní přebývají v ohradě s elektrickým plotem v severoitalském Tridentu (Trentu). Nabídka přišla z rezervace pro medvědy hnědé u rumunského města Zarnești, která s rozlohou 69 hektarů patří k největším svého druhu na světě.

"Jsme připraveni otevřít dveře našeho útulku pro medvěda, kterému je 20 let a který si zaslouží prožít svá poslední léta na svobodě," řekla agentuře AFP Cristina Lapisová, ředitelka spolku Milion přátel, který útulek v rumunských Karpatech provozuje. Podle Lapisové bude však kvůli pandemii covidu-19 trvat nejméně tři další měsíce, než bude moct být medvěd do Rumunska převezen.

Italští ochránci zvířat řeší již několik měsíců otázku, co dělat s trojicí agresivních medvědů z medvědího centra Casteller. Mezinárodní svaz na ochranu zvířat OIPA v říjnu podal návrh na uzavření centra poté, co se objevily zprávy o nevyhovujících životních podmínkách v něm přebývající trojice medvědů.

Šelmy tam žijí na omezeném prostoru a ochránci zvířat kvůli údajnému "závažnému týrání" podali žalobu na předsedu autonomní provincie Jižní Tyrolsko Maurizia Fugattiho, uvedla agentura APA.

V rámci ekologických programů v Jižním Tyrolsku byly v uplynulých letech šelmy vypouštěny do volné přírody. Medvědům se zde daří natolik, že se jejich populace mezitím rozrostla na odhadem 90 kusů. Koncem srpna napadl v jedné vesnici medvěd známý jako M49 policistu, který musel být se zraněními převezen do nemocnice. Případ vyvolal mezi úřady, místními obyvateli a ochránci zvířat vzrušenou debatu o možném odstřelu.

Pokud se převoz uskuteční, přidal by se italský medvěd k dalším 107 medvědím obyvatelům rumunské rezervace. Zatím poslední přírůstky tamní populace představují dva medvědi z ukrajinského cirkusu. Rumunsko je domovem zhruba 6000 medvědů hnědých, což představuje asi 60 procent jejich celkového počtu v Evropě.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.