Přihlásit

Povolují odstřel kormoránů (Vyškovský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Blanensko
Černá smrt. Tak rybáři nazývají kormorána velkého. Tažného ptáka, který se živí rybami a ve velkých hejnech v zimě decimuje obsádky řek a rybníků.
V České republice už není několik let zvláště chráněným druhem a obce s rozšířenou působností mohou povolit za určitých podmínek jeho odstřel. Ptáky smějí zabíjet myslivci.
Oznámení o jeho povolení nyní visí na úřední desce v Blansku. Požádali o něj tamní rybáři. "Problémy s kormorány v Blansku zatím nejsou. Jde spíš o jednotlivé kusy. Jejich odstřel je povolený do konce března. Na plůdkových a násadových rybnících pak do patnáctého dubna. Odstřelit lze nanejvýš pětinu kusů z hejna," uvedl Jaroslav Konečný z blanenského odboru životního prostředí.
To boskovičtí rybáři už ve svém revíru větší hejno kormoránů mají. Podle tamního hospodáře Petra Antonína se na pstruhové řece Svitavě poblíž Svitávky usadilo hejno několika desítek kusů. "S úředníky stejně jako s mysliveckými spolky už o odstřelu jednáme. Když se někde hejno usadí, tak dokáže daný úsek vody dokonale vyčistit od ryb. Jdou hlavně po pstruzích a lipanech. Dva roky po sobě tady neškodili. Ale letos byla tuhá zima. Zamrzly velké rybníky s přehradami a kormoráni se tak přesunuli za potravou na řeky," prohlásil Antonín.
Dodal, že od Moravského rybářského svazu pak jako náhradu škod dostanou násadu pstruhů, lipanů a ostroretek nad zarybňovací plán.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.