Přihlásit

Putování za sovím houkáním startují tento týden (Právo)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Na noční výpravy za sovím houkáním zve do nitra pražských hvozdů od tohoto týdne Středisko ekologické výchovy Lesů hl. m. Prahy. Zájemci se vypraví například do obory Hvězda, do Satalické obory nebo do zookoutku v Malé Chuchli.
"S největší pravděpodobností budeme moci slyšet puštíka obecného nebo kalouse ušatého. Kromě toho se v Praze na barrandovských skalách vyskytuje výr a v Kunratickém lese žije sýc rousný, to je jedna z našich nejmenších soviček," zve za organizátory na dobrodružné pátrání po nočních lovcích Kateřina Swolová. Ruch velkoměsta těmto ptákům nijak zvlášť nevadí, svědčí jim vykotlané stromy s dutinami, v nichž většina hnízdí. Ani o potravu v Praze nouzi nemají. Z 90 procent tvoří jejich jídelníček myši, rejsci, hraboši nebo se živí hmyzem či menšími ptáky.
"Lokality, do kterých se vypravíme, jsou osvědčené, víme, že tam na ně skoro určitě natrefíme," ujišťuje Swolová s tím, že letošní setkání se konají asi pošesté. Sraz bývá ještě za světla, obvykle kolem 17. hodiny. Výpravě předchází krátké povídání o sovách, lidé zblízka spatří i sovičky ze záchranné stanice, kde končí jedinci nejčastěji s polámanými křídly po nárazu do prosklené překážky anebo mláďata vypadlá z hnízda. Když se na město snese tma, vycházka začíná. Nezbytným pomocníkem vedoucího skupiny je vábnička nebo moderní technika s nahraným sovím houkáním.
"Reprodukujeme hlasy cizích samců a ti domácí nám takhle odpovídají," vysvětlila Právu Swolová. Občas se však stane, že procházka skončí bez kýženého výsledku. "Nemáme je tam nachystané, ale většinou se daří je slyšet, i když je ošklivé počasí. Loni nám do toho přišla obleva, pršelo, i tak se nám v Modřanské rokli podařilo zaslechnout houkání puštíků," vzpomíná s úsměvem. Někdy se dokonce poštěstí, že lidé opeřence spatří létat nad svými hlavami mezi korunami stromů.
"Když nás slyší houkat, začne nervózně poletovat, hájí svoje teritorium. Ale spíš ho uslyšíme, než uvidíme," přiblížila Swolová. Toto období pracovníci ekologického střediska volí proto, že přelom února a března patří sovím námluvám, sovy jsou nejaktivnější, a existuje tudíž největší šance, že lesníci nějakou nalákají. Vycházka zabere zhruba hodinu až dvě. Vzhledem k tomu, že kapacita každé exkurze je omezená, Lesy hl. m. Prahy prosí zájemce, aby svoji účast nahlásili předem na telefonním čísle 778 716 582 nebo na e-mailu Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript..
Cena programu činí 50 korun, které putují na podporu záchranné stanice pro volně žijící živočichy.

Kdy a kde 15. 2., obora Hvězda: sraz v 17.00 u brány směrem od Vypichu 22. 2., obora Hvězda: sraz v 17.00 u brány směrem od Vypichu 23. 2., Modřanská rokle: sraz v 17.00, zastávka Poliklinika Modřany 25. 2., zookoutek Malá Chuchle: sraz v 16.30, zookoutek Malá Chuchle 1. 3., Satalická obora: sraz v 17.30, zastávka Satalická obora 2. 3., Záchranná stanice hl. m. Prahy pro volně žijící živočichy: sraz v 17.30, ulice Mezi Rolemi

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.