Přihlásit

V Barmě objevili dosud neznámý druh opice, je kriticky ohrožený (ČTK)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Neipyijto 12. listopadu (ČTK) - Vědci objevili v odlehlé oblasti Barmy dosud neznámý druh opice, ale okamžitě ho zařadili mezi nejohroženější živočišné druhy. Podle nich existuje jenom zhruba 200 langurů Pouppa, pojmenovaných podle oblasti, v níž žijí.

Pouppa je posvátná hora v barmské Mandalajské oblasti a languři patří k čeledi kočkodanovitých primátů, kteří se živí hlavně listy. Jak uvedl zpravodajský server BBC, nově objevený druh se vyznačuje výraznými kruhy kolem očí a našedivělou srstí. Tento druh langurů rychle ztrácí životní prostor a ohrožují ho také lovci.

Na existenci nového druhu v Barmě poukazovali vědci už nějakou dobu na základě vzorků DNA odebraných z trusu divoce žijících opic. Až dosud se ale nový druh neprokázal. Languři Pouppa žijí na zalesněných pozemcích v centru Barmy, většinou v chráněném parku na svazích posvátné hory Pouppa. Z genetických studií vyplývá, že se oddělili od ostatních, už známých druhů, asi před milionem let.

Frank Momberg ze skupiny ochránců přírody Fauna & Flora řekl, že těmto langurům "hrozí vyhubení, takže je naprosto nezbytné chránit zbylé jedince a zapojit do toho místní komunity i soukromý sektor".

Podle vědců je naživu 200 až 250 jedinců, kteří se zdržují ve čtyřech navzájem izolovaných skupinách. Barma se v minulém desetiletí otevřela mezinárodní vědecké spolupráci, což vedlo k objevu nových druhů ještěrů a obojživelníků. Objev dosud neznámého druhu primáta se považuje za ojedinělý, uvádí BBC.

Foto www.pixabay.com

Foto irozhlas.cz

 

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.