Přihlásit

Petici proti odstřelu berlínského divočáka podepsalo 8000 lidí (ČTK)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Berlín 18. srpna (ČTK) - Více než 8000 lidí už podepsalo petici (průběh podepisování lze sledovat zde), která chce zabránit odstřelu divokého prasete u berlínského jezera Teufelssee. Bachyně se nedávno proslavila, když "ukradla" nudistovi tašku s laptopem. Snímky, na kterých nahý muž prase pronásleduje, zveřejnila řada světových médií.  

Bachyně a její dvě mláďata na počátku srpna u jezera na západním okraji Berlína nejdříve muži snědly pizzu schovanou v batohu, a pak se začaly poohlížet "po dezertu". "Našly žlutou igelitku a rozhodly se, že ji odnesou," popsala situaci rekreantka, která komickou scénu zachytila.

Majitel tašky, který se v tu chvíli koupal, si podle ní uvědomil, že si divočák v tlamě odnáší jeho tašku s laptopem. Jal se proto bachyni k pobavení přihlížejících pronásledovat.

Berlínská zemská lesní správa před časem uvedla, že bude chování štětináče bedlivě sledovat a to kvůli možnému nebezpečí, které by mohl pro výletníky i jejich psy představovat. Prase totiž úplně ztratilo plachost a při hledání potravy se běžně mezi lidmi u jezera prochází.

V reakci na prohlášení lesní správy vznikla na internetu petice s názvem "Zachraňte drzou, ale mírumilovnou prasnici od Teufelssee!". Tvrdí se v ní, že i kvůli mediální pozornosti, jaké se případu dostalo, hrozí praseti odstřel.

Podle autorky petice si ale zvíře, které v klidu sdílí svůj životní prostor s lidmi, zaslouží žít. "Kdo ví? Třeba se najde nějaká zoo nebo útulek, který jí zaručí další život a ochranu před lidmi, kteří chtějí střílet jako pominutí," stojí v textu petice. Do dnešního rána se pod ni podepsalo přes 8000 lidí.

V neděli se před sídlem lesní správy sešlo dokonce několik desítek lidí, kteří proti případnému odstřelu prasete protestovali.

Cílené zabití zvířete sice podle lesní správy není v plánu, není ale vyloučeno, že ho myslivci odstřelí během podzimní lovecké sezóny. Každý rok zastřelí správci lesů podle agentury DPA na území německé metropole 1000 až 2000 divokých prasat.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.