Přihlásit

Africký mor prasat na Slovensku potvrdily úřady v dalším regionu (ČTK)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Bratislava 22. července (zpravodaj ČTK) - Africký mor prasat se na Slovensku po prvním potvrzeném případu před necelým rokem nyní rozšířil do dalšího regionu. Laboratorní testy v úterý zjistily nový případ nákazy u uhynulého divočáka v okrese Rožňava na východě země. Jde už o pátý okres, kde se africký mor prasat na Slovensku vyskytl. ČTK o tom dnes informovalo slovenské ministerstvo zemědělství.

Nejnovější případ byl potvrzen v mysliveckém revíru u hranic s Maďarskem, které už delší dobu hlásí africký mor prasat u divočáků. Slovenské ministerstvo uvedlo, že nákaza byla patrně zavlečena při migraci zvířat nebo při pohybu lidí přes zelenou hranici mezi Slovenskem a Maďarskem.

Celkově slovenské úřady zaznamenaly už 221 případů afrického moru prasat u divočáků, a to na východě země. S cílem omezit šíření nákazy například úřady nařídily intenzivní lov divokých prasat.

Africký mor prasat zabíjí nejen divočáky, ale i domácí vepře. Nákaza se tento měsíc potvrdila u dvou prasat z nekomerčního chovu pro vlastní potřebu na jihovýchodním Slovensku v blízkosti hranic s Ukrajinou a Maďarskem.

Podle slovenského ministerstva zemědělství sousední Maďarsko letos zaznamenalo 2900 a Polsko 2700 potvrzených případů afrického moru prasat u divočáků. Další případy se vyskytly na Ukrajině blízko hranic se Slovenskem. Ministerstvo vybídlo k dodržování nařízených veterinárních opatření a upozornilo na možnost přenosu nákazy prostřednictvím ovoce, zeleniny či infikované slámy.

Africký mor prasat je vysoce nakažlivé virové onemocnění, vakcína proti němu neexistuje, nakažená zvířata se neléčí a musejí se utratit. Pro lidi virus nebezpečný není. Nákaza se v minulosti objevila i v České republice, od loňského jara je ale Česko oficiálně zemí bez výskytu této nemoci.

Adrian Bobok

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.