Přihlásit

Samice dvojzoborožce Markéta z pražské zoo má světový rekord (ČTK)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

 

Praha 17. července (ČTK) - Samice dvojzoborožce nosorožčího Markéta z pražské zoologické stanice pokořila světový rekord 16 odchovanými mláďaty. Dosud prvenství držel pár těchto vzácných ptáků hnízdící v jedné z amerických zoo v letech 1985 až 2000. Zahrada v Troji v posledním půlroce zaznamenala i přírůstky zoborožců rýhozobých a luzonských. Zoo o tom dnes ČTK informovala v tiskové zprávě.

Dvojzoborožec nosorožčí pochází z Asie, v zoologických zahradách se chová poměrně zřídka. Na první pohled upoutá velkým zobákem s rohovinovou přilbou, která může působit masivně, ve skutečnosti je to velmi lehký útvar vyplněný především vzduchem. Ptáci tvoří monogamní páry. V období hnízdění sameček svou partnerku i s mláďaty zazdí ve stromové dutině a ponechá pouze malý otvor, kterým je krmí.

V uzavřené dutině se ocitla Markéta s mláďaty v době záplav v roce 2013. "Jejich dutina byla při povodni již zčásti zaplavena a my jsme museli násilím vytesat samici i mláďata z dutiny," uvedl kurátor chovu ptáků Antonín Vaidl. Po převozu na bezpečné místo samice přijala improvizovanou budku i péči o mláďata.

Zoborožec rýhozobý žije na Filipínách a patří mezi ohrožené druhy. Je vázán na neporušené původní deštné lesy, které na filipínském souostroví rychle mizí. Zoo Praha se podílí na záchranném projektu pro tyto ptáky. První odchov zoborožce rýhozobého v pražské zoo a zároveň v České republice se podařil roku 2017. Stejný rodičovský pár, který hnízdí čtvrtou sezonu v řadě, letos odchoval mladého samečka. Poprvé má mláďata také druhý pár - minulý týden opustily hnízdní dutinu dvě samičky.

Také zoborožec luzonský je velmi vzácně chovaný druh, mimo Filipíny je jen v sedmi zoologických zahradách a ptačích parcích na světě. Od zoborožce rýhozobého se odlišuje zejména méně kontrastním zbarvením rýdovacích per, chybějící cihlovou barvou na hrudi a břichu a menší velikostí. V pražské zoo se letos vylíhlo vůbec první mládě.

Zoologická zahrada patří k nejnavštěvovanějším místům v hlavním městě. Letošní návštěvnost výrazně poznamenalo uzavření a následný omezený provoz v době koronavirové epidemie.

Novinkou v letošní sezoně je expozice australské a tasmánské fauny nazvaná Darwinův kráter, v níž žije dvacítka druhů zvířat z Austrálie. Vznikl také nový pavilon v expozičním celku Vodní svět a Opičí ostrovy pro kotuly veverovité. V areálu Údolí slonů mohou návštěvníci vidět sloní samičky Amalee a Lakuna, které se narodily letos v březnu a květnu.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.