Přihlásit

Zastřelený medvěd oživil ve francouzském podhůří Pyrenejí spory (ČTK)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Paříž 10. června (ČTK) - V podhůří francouzských Pyrenejí kdosi zastřelil volně žijícího medvěda. Smrt chráněného zvířete oživila spory mezi ochránci, kteří se snaží o návrat těchto velkých šelem do přírody, a místními pastevci, kteří se bojí o svá stáda, informovala dnes agentura AFP.

Zastřelený medvěd se našel v úterý v jihofrancouzském departementu Ariège, který hraničí se Španělskem a Andorrou. "Medvěd je chráněným druhem, tento čin je nelegální a je třeba jej ostře odsoudit," uvedla na twitteru francouzská ministryně životního prostředí Élisabeth Borneová. K příspěvku připojila i fotografie mrtvého zvířete. "Stát podá trestní oznámení," dodala.

V případě, že by se podařilo střelce dopadnout, hrozilo by mu podle agentury AFP až tříleté vězení a pokuta 150.000 eur (téměř čtyři miliony Kč).

Zastřelený medvěd byl starý asi čtyři až pět let a vážil 180 kilogramů. Prokuratura z města Foix dnes oznámila, že mršinu nalezli svědci na území horské obce Ustou a vrtulník ji dnes transportoval na pitvu do Toulouse.

Letos je to již druhý mrtvý pyrenejský medvěd, který se našel. Tělo dalšího samce objevili v dubnu na španělské straně hor. Příčinu jeho smrti se nepodařilo zjistit.

Zastřelení medvěda oživilo dlouholeté spory ochránců přírody a místních zemědělců. Jedni se snaží o návrat velkých šelem do Pyrenejí, druzí se obávají o svá stáda. V roce 2018 úřady navzdory ostrým protestům pastevců vypustily do hor dvě medvědice původem ze Slovinska. Obě byly březí.

Ještě v 80. letech minulého století byli medvědi v Pyrenejích na pokraji vyhynutí, nyní jejich počet úřady odhadují na pět desítek. V loňském roce medvědi zabili jen v departementu Ariège 1155 hospodářských zvířat, většinou ovcí. Francie zemědělce za stržené kusy odškodňuje.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.