Přihlásit

Nejvíce nehod vozidel se zvěří se stalo ve Středočeském kraji (ČTK)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Praha 12. květnam - Nejvíce nahlášených nehod vozidel se zvěří se od října 2019 do března 2020 stalo ve Středočeském kraji. Za půl roku se jich na tamějších silnicích odehrálo 1430. Následují Ústecký kraj s 825 nahlášenými nehodami a Vysočina, kde řidiči k srážce se zvěří během půl roku volali policii v 786 případech. Vyplývá to ze zjištění pojišťovny Generali České pojišťovny a Centra dopravního výzkumu.

Pojišťovna spolu s centrem připravují takzvaný Index SRNA, který pracuje s počtem nehod, výší škod na majetku, zdraví i životech. Dává je do souvislosti s rozsahem silniční sítě v krajích a okresech. V období mezi říjnem 2019 a březnem 2020 se v ČR přihodilo celkem 6980 srážek vozidel se zvěří, k nimž řidiči volali policii. Nejčastěji přitom ve zkoumaném období šlo o srážky s divokým prasetem. Na jaře a v létě pak dominuje srnčí zvěř.

Důvodem proměny nejčastějších obětí srážek s vozidly je změna chování zvěře v průběhu roku. "Srážky se srnčí zvěří jsou skutečně četnější vždy v období od dubna do října. Souvisí to s teritorialitou této zvěře, která od dubna do srpna obývá poměrně malé úseky a nikam se z nich nevzdaluje. Snížení počtu srážek za poslední zimu je zároveň ovlivněno velmi teplým počasím a tím i větší potravní nabídkou na jejich standardních územích," uvedl Miloš Fischer z Českomoravské myslivecké jednoty.

V rámci ČR byl suverénně nejrizikovější úsek v katastrálním území obce Bílý Kostel nad Nisou v Libereckém kraji. Nachází se na Borské ulici ve směru z České Lípy na Nový Bor. Od října do března se tam na jediném úseku o délce 750 metrů silnice I/13 mezi Bílým Kostelem nad Nisou a Rynolticemi podle dat CDV stalo 42 srážek se zvěří s celkovou škodou 2,9 milionu korun.

V Praze hlásí index SRNA nejvyšší škody na jeden kilometr z celého Česka. Statistiky v hlavním městě evidují za říjen až březen 87 srážek vozidla se zvěří. Při srovnání vůči délce silniční sítě je Praha silně nad průměrem ČR. Zatímco v rámci celého Česka mohou motoristé očekávat srážku se zvěří každého 6, 49 kilometru, při jízdě autem po Praze statisticky dojde ke srážce se zvěří každého 2,31 kilometru.

Jednoznačně nejhorším úsekem v hlavním městě byla silnice I/12 mezi Prahou a Úvaly. Na 332 metrů dlouhém úseku tvořícím jižní hranici přírodního parku Klánovice-Čihadla se tam ve sledovaném období podle dat CDV stalo 14 srážek vozidel se zvěří s celkovou škodou 680.000 korun.

Průměrná škoda následkem střetu se zvěří činí přes 40.000 korun. Největší domácí pojišťovna za ně jen loni vyplatila řidičům přes 430 milionů korun. To je o 250 procent více než před pěti lety. Nejnákladnější bývají podle zkušeností Generali České pojišťovny nehody způsobené srážkou s divokým prasetem. Z pohledu času jsou pak nejproblematičtější dvě hodiny před půlnocí a dvě hodiny po ní.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.