Přihlásit

BBC: Šimpanze nigerijské možná ohrožuje i koronavirus (ČTK)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Abuja 29. dubna (ČTK) - Šimpanzi v Africe rychle přicházejí o své přírodní prostředí. K jejich ohrožení navíc nově přispívá i epidemie koronaviru. Jak nyní varovala ochránkyně přírody Rachel Ashegbofeová Ikemehová, šimpanzi sdílejí 98 procent genetické výbavy člověka a jsou tak velmi citliví na nemoci, které postihují lidi.

Zpravodajský server BBC upozornil na šimpanze nigerijské, kterých žije v jihozápadní části Nigérie asi 100 a kteří patří k nejohroženějším ze všech skupin šimpanzů. Kromě Nigérie se vyskytují ještě v Kamerunu.

"Něco by se mělo změnit, větší regulace by měla pomoci skoncovat s obchodováním s divokými zvířaty, a zejména s trhy, na nichž se prodává jejich maso," řekla Ashegbofeová Ikemehová, která stojí v čele ochranářského projektu v jihozápadní Nigérii. Za svou práci byla letos oceněna Whitleyovou nadací, jejíž cena se označuje za Zeleného Oscara.

Šimpanzi přicházejí o své prostředí zejména kvůli těžbě dřeva a ohrožují je také pytláci. Ti je loví kvůli některým částem těla nebo je chytají živé a prodávají jako domácí mazlíčky.

Ve dvou lesích v jihozápadní Nigérii žije asi 100 jedinců, které Ashegbofeová Ikemehová označuje za "mimořádně vzácné a ohrožené". Peníze z letošního ocenění chce použít na vznik chráněných území a k prosazování přísnějších zákonů na ochranu divokých zvířat. Podle ní je třeba změnit režim v rezervacích, které vznikly před několika desetiletími a nyní jsou už zastaralé.

Vedení nigerijského státu Ekiti nedávno schválilo zřízení rezervace v lese Ise. Ashegbofeová Ikemehová to považuje za dobrou zprávu, ale upozorňuje, že k obavám o osud šimpanzů nyní přistupuje i hrozba koronaviru.

"Mám o ně velký strach, protože genetická výbava šimpanzů se v 98 procentech shoduje s lidskou. Jsou velmi náchylní k nákaze jakoukoli lidskou nemocí," řekla.

Jak uvádí BBC, není ale zatím jasné, zda se lidoopi, k nimž šimpanzi patří, mohou koronavirem skutečně nakazit .

V Africe už ale přistoupili k prevenci. Přerušeny byly například turistické programy mířící za divoce žijícími gorilami.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.