Přihlásit

Kriticky ohrožený luňák se na Břeclavsku otrávil karbofuranem (ČTK)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Sedlec (Břeclavsko) 30. března (ČTK) - Kriticky ohrožený luňák červený se v Sedleci na Břeclavsku otrávil podle analýzy karbofuranem. Jde o pesticid, jehož používání je v zemědělství v České republice zakázáno. Ochranáři se obrátili na policii, aby se případem zabývala. Na svém webu to dnes uvedla Správa Chráněné krajinné oblasti Pálava. Je to druhý případ nalezeného mrtvého ptáka na Pálavě v posledních měsících.

Luňák červený je kriticky ohroženým dravcem, odhaduje se, že v Česku hnízdí zhruba 150 párů. Nález mrtvého luňáka v Sedleci lidé ohlásili ochranářům na začátku března. "Vzhledem k podezřelým okolnostem jsme jej odeslali na analýzu, která prokázala otravu karbofuranem," uvedli ochranáři.

Karbofuran působí jako nervový jed. Způsobí ochrnutí dýchacího svalstva a zvířata se udusí. "Bohužel je stále používán ke kladení otrávených návnad, které každoročně zabíjí desítky zvířat - zejména dravců, ale i lišek, kun, vyder a dalších," uvedli ochranáři.

Karbofuranem otrávená návnada je nebezpečná nejen pro divoká zvířata, na která traviči míří, ale i pro člověka. Pokládání otrávených návnad může být považováno za několik trestných činů, trestným činem je i usmrcení chráněného druhu.

Na Pálavě jde za poslední měsíce o druhý případ nalezeného mrtvého ptáka. V únoru byly v bývalém lomu Perná u Klentnice nalezeny pozůstatky výra velkého. I zde podle ochranářů okolnosti vedou k podezření na otravu, ale vzhledem ke stavu už nebylo možné provést rozbor a zjistit tak příčinu smrti.

Ochranáři prosí všechny, kteří by mohli mít informace vedoucí k nalezení viníků, o jejich oznámení na policii. "V případě, že například na procházce narazíte na mrtvého dravce, se zvířetem nemanipulujte a volejte Policii ČR, případně nález oznamte i na Správu CHKO či Českou inspekci životního prostředí. Vyvarujte se i manipulaci s podezřelou návnadou, zabraňte kontaktu zvířat s návnadou," uvedli ochranáři na webu.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.