Přihlásit

Vědci: ke vzniku pandemií podstatně přispívá ničení divočiny a odlesňování (denikreferendum.cz)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

V souvislosti s šířením koronaviru vědci upozorňují, že počet infekčních onemocnění se v posledních dekádách zvyšuje zejména kvůli odlesňování a ničení divoké přírody člověkem.

K šíření infekčních onemocnění a vzniku pandemií významně přispívá nejen rychlejší cestování a větší objem globálního obchodu, ale zejména odlesňování a ztráta přirozeného prostředí pro divoce žijící živočichy. Právě vinou úbytku divoké přírody a narušování ekosystémů se zvířata dostávají častěji do kontaktu s lidmi, čímž se zvyšuje riziko přenosu jejich chorob na člověka.
Vědci z americké Brownovy univerzity vypozorovali mezi léty 1980 a 2013 rostoucí trend v množství vzniku infekčních onemocnění. Podle jejich výzkumu to souvisí právě se zánikem velkých lesních ekosystémů a divoké přírody.

Celý článek najdete zde.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.