Přihlásit

V Hradčanech budou mapovat strážce noci (Liberecký deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Se životem sov se budou moci seznámit účastnící Hradčanského houkání.

Ralsko
Proč vlastně sovy houkají? I na tuto otázku dá odpověď páteční večerní procházka ralskými lesy, kterou pod názvem Hradčanské houkání pořádá CHKO Kokořínsko - Máchův kraj. Kdo se nestihl včas přihlásit, má už smůlu.
Zájem účastnit se mapování sov v Ralsku byl hojný stejně jako loni, kdy se obdobná akce konala v Kokořínském dole. "Už nyní máme kapacitu naplněnou a další zájemce musíme odmítat," potvrdila Marcela Holubová z CHKO.
Akustický monitoring sov je podle ní náročný na trpělivost a zajištění optimálních podmínek, což je u velkých skupin účastníků nereálné.
Účastníci se na úvod pátečního programu dovědí o sovách, které v oblasti žijí, poté se ptáky pokusí zmapovat pomocí nahrávek jejich hlasových projevů. "Předpokládáme, že nahoukáme puštíka obecného nebo kalouse ušatého. Z chráněných druhů bychom mohli slyšet výra velkého nebo sýce rousného," prozrazuje Marcela Holubová.
Výpravy za faunou chráněné krajinné oblasti pořádá Správa CHKO pro veřejnost pravidelně. Loni se zájemci mohli vydat pozorovat jeleny u Novozámeckého rybníku v Zahrádkách. "Letos uvažujeme o večerní vycházce za lelkem lesním někdy na přelomu května a června, případně na podzim opět vycházka za jeleny," dodala Holubová.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.