Přihlásit

Pachových ohradníků možná přibude (Právo)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

V Kraji Vysočina se možná rozšíří počet úseků silnic chráněných pachovými ohradníky. Ty v rámci unikátně pojatého projektu začal kraj ve spolupráci se sponzorem a myslivci podporovat v roce 2010 a podle všeho se osvědčily. Tedy tam, kde se myslivci skutečně starají o pravidelnou obměnu.

Zhruba sto kilometrů je sečtená délka úseků, které v Kraji Vysočina chrání pachové ohradníky - zpravidla dřevěné kolíky opatřené speciální pěnou s pachem predátorů, umístěné v rizikových úsecích, kde docházelo často ke srážkám motoristů se zvěří. Účelem zmiňovaného opatření je vyvolat ve zvěři dojem přítomnosti predátora, kterému se zvíře vyhne a k případné cestě přes komunikaci pak zvolí z pohledu řidiče přehlednější úsek.
Někde jsou ohradníky umístěné už řadu let, někde rok. Od začátku projektu v roce 2010 jich bylo v regionu osázeno více než sedm tisíc.
"V roce 2009 bylo na Vysočině zaznamenáno 866 střetů vozidel se zvěří, zatímco v roce 2015 jen 364 střetů," uvedl radní Kraje Vysočina pro oblast životního prostředí a zemědělství Martin Hyský a doplnil, že nejčastěji se stává obětí srážek srnčí a černá zvěř.
I letos tak kraj spolu s Nadačním fondem Generali podpoří projekt pachových ohradníků částkou 200 tisíc korun, uvažuje však i o jeho dalším rozšíření.
"Rádi bychom počet zabezpečených kilometrů silnic ještě zvýšili a z vlastních prostředků nechali pachové ohradníky nainstalovat i na další úseky. Plánujeme spolupráci s dopravním inspektorátem v Jihlavě, který by mohl vytipovat místa, kde ke střetu se zvěří dochází nejčastěji," informoval po zasedání rady kraje hejtmanův náměstek Pavel Franěk.
Účinnost dobře ošetřovaného systému potvrdila krajská policejní mluvčí Dana Čírtková. "Ano, to opatření funguje, ale je třeba se o to starat," poukázala na zkušenosti z dobře udržovaných úseků podél silnic například 112 mezi Telčí a Novou Říší či v okolí Nového Veselí při cestě mezi Jihlavou a Žďárem nad Sázavou. "Taky jsem ale viděla ohradník, na který snad od instalace nikdo nesáhl," doplnila.
Největší podíl na účinnosti opatření nesou ti, kdo ho v praxi provádějí - myslivci. Ti jsou těmi, kdo instalují nové kolíky a o celý systém pečují.
"Zhruba po měsíci musejí pach v čerstvé pěně obnovit, reaplikaci pachu je nutné provést ještě dvakrát až třikrát," připomněl k instalaci pachových ohradníků Jiří Bartoš z odboru životního prostředí.
Podle něj se spolupráce s myslivci i správou a údržbou silnic stále zlepšuje.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.