Přihlásit

AFP: Německý ostrov je kolébkou tuleních mláďat v Severním moři (ČTK)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Berlín 22. ledna (ČTK/AFP) - V Severním moři, asi 60 kilometrů od německého pobřeží, přitahuje ostrov Helgoland se svými impozantními strmými břehy mnoho turistů i v zimě. Ti však neobdivují divokou krajinu, píše agentura AFP. Také na koupání je tu voda příliš chladná. Ostrov, který za obou světových válek sloužil jako základna ponorek, bičují vichry a pěkné počasí tu bývá vzácností. Ne, turisté sem přišli, aby přihlíželi jinému představení.

Každoročně mezi listopadem a lednem je duna Helgolandu, což v němčině znamná "svatá země", přeplněná tuleni, kteří se sem přicházejí rozmnožovat. Novorozenci s bílou kožešinou a vzhledem plyšové hračky budí u amatérských fotografů nadšení.

"Jsou tak blízko. Dívám se na ně často v televizi, ale tady to je úžasné," vysvětluje německá turistka Karin, která přijela ze západoněmeckého Essenu.

Podle sdružení Jordsand, které usiluje o zachování biodiverzity pobřeží, se tu od listopadu narodilo více než 520 mláďat.

Členové sdružení spolu se dvěma strážci, které zaměstnává obec Helgoland, dohlížejí i na turisty. Na tomto člověkem nedotčeném romantickém ostrově byl v 19. století napsán text německé národní hymny.

Návštěvníci dostanou pokyn, aby se k tuleňům nepřibližovali na více než 30 metrů, zejména v období rozmnožování.

Ačkoli jsou malí tuleni k pomilování, v dospělosti mohou vážit až 300 kilogramů a neváhají kousat, aby se bránili.

Strážkyně Ute Fauschová připomíná jiný problém. "Turisté se někdy zapomenou a příliš se k tuleňům přiblíží. To má v létě negativní důsledky, protože tuleni si na člověka zvykají. Když si pak chtějí ve vodě hrát, mohou koupající se lidi zranit," říká.

Proto tu byl postaven dřevěný chodníček, aby se turisté drželi v patřičné vzdálenosti. A to také proto, že v posledních letech počet tuleňů shromažďujících se na pláži vzrostl.

"Je jich stále více. Podle mého názoru to je proto, že tu je hojnost potravy," uvádí Elmar Ballstädt, člen sdružení Jordsand.

Podle vědců je jednou z možných příčin zvýšení teploty vody o 1,6 stupně Celsia v posledních 45 letech. Jde o důsledek oteplování klimatu. "Jestliže však voda stoupne, budeme mít nepochybně nové problémy," dodává Elmar Ballstädt. Plocha, která je na ostrově k dispozici, by tak byla menší.

Tulení samice na Helgolandu rodí a novorozenci zůstávají ještě tři týdny u matky, která je kojí, než vstoupí do vody.

V nadcházejících týdnech malí tuleni vyplují do vod, avšak neopustí Severní moře. A na jaře se na Helgoland vrátí, vymění si tu kožešinu a znovu se ocitnou v hledáčku fotografů.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.