Přihlásit

Pásmo dozoru kolem ptačí chřipky je i na Moravě, hrozí pokuty (ČTK)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Praha 20. ledna (ČTK) - Veterináři vytyčili kolem ohniska ptačí chřipky na Vysočině ochranné pásmo, spadá do něj deset katastrů. Širší pásmo dozoru sahá až na jižní Moravu. V obou pásmech hrozí pokuty, například za přesun drůbeže, pořádání výstav, přehlídek a trhů s drůbeží a také za rozmetání použité podestýlky nebo hnoje bez souhlasu veterinářů. Pokuty mohou dosáhnout až 50.000 korun u fyzických osob a dvou milionů Kč u podnikatelů nebo právnických osob. Státní veterinární správa to uvedla v mimořádných veterinárních opatřeních, které dnes vyvěsila na svůj web.

V ČR je letos zatím jediné ohnisko choroby, a to v Štěpánově nad Svratkou. V ochranném pásmu i v pásmu dozoru se bude muset do středy udělat soupis hospodářství, v nichž se chová drůbež nebo jiní ptáci v zajetí.

Do užšího ochranného pásma spadají katastry Švařec, Kozlov u Lesoňovic, Borovec, Olešnička, Štěpánov nad Svratkou, Vrtěžíř, Dolní Čepí, Horní Čepí, Lískovec u Nedvědice a Ujčov.

Do širšího pásma dozoru na Vysočině pak patří Bukov na Moravě, Milasín, Střítež u Bukova, Bystřice nad Pernštejnem, Dvořiště u Bystřice nad Pernštejnem, Bratrušín, Domanínek, Býšovec, Smrček, Hluboké u Dalečína, Dolní Rožínka, Rodkov, Domanín u Bystřice nad Pernštejnem, Horní Rožínka, Chlum, Korouhvice, Kobylnice nad Svratkou, Koroužné, Lesoňovice, Pivonice u Lesoňovic, Moravecké Pavlovice, Brťoví, Čtyři Dvory, Prosetín u Bystřice nad Pernštejnem, Malé Tresné, Rovečné, Velké Tresné, Blažejovice u Rozsoch, Rozsochy, Vojetín u Rozsoch, Josefov u Rožné, Rožná, Zlatkov, Bor u Nedvědice, Sejřek, Chlébské, Skorotice, Kovářová, Věchnov, Bolešín , Věstín, Věstínek, Jabloňov, Věžná na Moravě, Hrdá Ves, Vír, Karasín, Ždánice u Bystřice nad Pernštejnem.

V Jihomoravském kraji spadá do pásma dozoru Bedřichov, Běleč u Lomnice, Brumov u Lomnice, Crhov u Olešnice, Černovice u Kunštátu, Černvír, Doubravník, Hluboké u Kunštátu, Hodonín u Kunštátu, Klokočí u Olší, Křeptov, Křížovice, Křtěnov u Olešnice, Lhota u Olešnice, Louka, Maňová, Nedvědice pod Pernštejnem, Ochoz u Tišnova, Olešnice na Moravě - část katastrálního území západně od komunikace č. 362 (ul. Rovečínská-Generála Čápka), Olší u Tišnova, Osiky, Pernštejn, Rakové, Rozseč nad Kunštátem, Strhaře, Synalov a Tasovice.

O potvrzení nákazy vysoce patogenního subtypu H5N8, který je pro ptáky smrtelný, informovala veterinární správa v sobotu. V postiženém malém chovu bylo 12 slepic a tři kachny. Šest slepic uhynulo a zbylá zvířata utratili veterináři na místě v sobotu dopoledne. Utratili i 12 slepic ve dvou chovech v sousedství.

V ČR se ptačí chřipka naposledy objevila po deseti letech v roce 2017 a také tehdy zasáhla i další evropské země. V Česku bylo kvůli nemoci tehdy vybito 98.000 ptáků, většinou v komerčních chovech. V zemi bylo skoro 40 ohnisek nákazy. Viry ptačí chřipky se běžně vyskytují u volně žijících ptáků a přenášejí se zejména trusem, který kontaminuje vodu nebo krmivo chovaných ptáků.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.