Přihlásit

Pytláka s kuší se policistům stále nepodařilo vypátrat (Žďárský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Žďársko
Pytlák, který loni v červenci v lese v katastru Řečice na Novoměstsku pytlačil pomocí šípu z luku, či kuše, uniká spravedlnosti. Spáchal trestný čin pytláctví, za který mu hrozí trest odnětí svobody až na dvě léta.
Ve žďárském okrese došlo v roce 2016 k jedinému případu trestného činu pytláctví. "Právě u Řečice, kdy neznámý pachatel ulovil srnce obecného. Objasnit tento případ se do současné doby policistům nepodařilo," sdělila mluvčí vysočinských policistů Stanislava Miláčková. Většina z případů lesního pychu v honitbách bývá hlášena policii. Potíž je ale v tom, že úspěšnost dopadení pachatele je malá. Pokud není přistižen přímo při činu, anebo prokazatelně zachycen prostřednictvím fotopasti, dokazování je problematické. Událost v honitbě v řečickém katastru je o to horší, že pytláka, který bezprostředně předtím upytlačil srnce, vyplašily děti z nedalekého skautského tábora, které zrovna měly v lese noční bojovou hru.
Kdyby neznámý střelec místo srnce trefil dítě, mohlo dojít k tragédii.
V letošním roce na Žďársku policisté neevidují žádný případ trestného činu pytláctví. O tom, že by v poslední době v okrese někdo neoprávněně lovil zvěř, neví ani Oldřich Sedlář, jednatel Okresního mysliveckého spolku ve Žďáře nad Sázavou.

SRNA V KUFRU
"Pytláctvím je ovšem i autem sražená zvěř na silnici, kterou si šofér následně v kufru odveze domů," upozornil Sedlář na případy, které se do policejních statistik většinou nedostanou.
Případy pytláctví v lesích na Žďársku se ale dějí pravidelně. V září 2014 zastřelil nelegální lovec u Ořechova srnu, kterou pak ponechal na místě. Místnímu mysliveckému sdružení vznikla škola za šest tisíc korun.
O rok dříve zase pytlák usmrtil v lese u Radostína nad Oslavou tříletou srnu, kterou skolil v době hájení. Na místě zanechal pouze igelitový pytel s kostmi zvířete. Myslivcům způsobil škodu ve výši patnáct tisíc korun. A škodu nejméně padesát tisíc korun má na svědomí neznámý pachatel, který řádil v létě 2012 v oplocené oboře u Chlumku. Střelnou zbraní tam zabil pětiletého jelena o hmotnosti 130 kilogramů.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.