Přihlásit

"Nejsme ti, co musí furt střílet" (5plus2)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

O zajících na sídlištích, nespravedlivé averzi k divočákům i lesním smetišti vypráví dlouholetý kroměřížský myslivec Jan Buksa.

KROMĚŘÍŽ
Málokdo má větší přehled o lesích a zvěři na Kroměřížsku než on. Není divu, jednatel okresního mysliveckého spolku Jan Buksa se myslivosti věnuje už 45 let.
O tom, co ho pálí, mluví bez servítek a dlouhodobě se snaží o to, aby veřejnost vnímala myslivce pozitivněji. "Nejsme jen ti s flintou, co musí furt střílet, naše činnost je mnohem rozmanitější. Bohužel i složitější," připouští v rozhovoru pro 5plus2.

* Co vlastně končící zima znamená pro lesní zvěř?
Je to velmi těžké období. Zvířata přepínají z úsporného zimního režimu na jarní, bere jim to hodně sil. Potřebují hledat potravu. Za chvíli budou mít snadný cíl v lánech řepky, jenomže to není dobře.

* Proč?
Má se to takto: řepka je výborná, sladká, zvěři chutná, můžeme jim dávat cokoliv jiného, ale smlsnou si na řepce. Jenomže pak se přecpou, začne to v nich kvasit a uvolňovat se toxické látky. A výsledek? Průjmy, oslepnutí, úhyn. Zvěř také doplácí na toxické postřiky. Ty vidím jako velký problém, který má za následek úbytek zvěře.

* Je to tedy vina zemědělců? Jak s nimi vůbec vycházíte?
Ale já zemědělce chápu, oni to taky nemají lehké. S těmi postřiky mám osobně problém, protože nejsou tak neškodné, jak se prezentuje. Ale jinak mě těší, že se alespoň u nás daří se zemědělci rozumně jednat. Jinak by to ani nešlo.

* Často diskutované téma jsou přemnožení divočáci. I tady se zemědělci spolupracujete?
To je klasický případ. Máme tu například zemědělský spolek třiceti lidí, který za rok uloví 80 divočáků. Zemědělci mají přesto škody. V těch obrovských lánech totiž zdaleka neulovíte vše. Ale kdyby se s námi zemědělci nedohodli, nebylo by odlovené nic a příští rok divočáci sežerou komplet všechno.

* Proč se vlastně nedaří počet divokých prasat regulovat?
Dnes existuje jakási averze vůči divočákům, pořád se bavíme o následcích, škodách. Ale příčina je v tom, že lesy, kam divočáci historicky patří, jsou v lepším případě prošpikované turisty, v tom horším motorkáři či čtyřkolkáři. Prasata zkrátka jdou tam, kde je klid. Do lánů řepky a kukuřice.

* A tam se odlovit nedají?
Podívejte, my samozřejmě čekáváme na okraji pole a čučíme do kukuřice. Co kdyby divočák vylezl? Ale on většinou nevyleze. I když ho slyšíme a vidíme pohyb, nemůžeme střílet. Lidská činnost ale žene z lesů a polí i další zvěř. Například je teď úplně běžné, že se zajíci potulují ve městě po sídlišti. Babičky jim tam dávají krmení do mističky. Ve městě, kde je hluk, psi a lidi. A přesto to sem zajíce žene.

* Mluvíte o lidech v lese. Představují problém?
Nechápejte mě špatně, já nikomu nechci zakazovat vstup do lesa. Sám jsem turista a hřibař. Jenomže je potřeba se adekvátně chovat. Hlava mi moc nebere, když vidím velké lesní plochy rozhrabané hráběmi, pravděpodobně od houbařů, kteří se snaží najít ty hřiby opravdu usilovně.

* Začínají jarní úklidy. V jakém stavu jsou lesy na Kroměřížsku?
Upřímně, často je to tam jako na smetišti. Sám teď chystám procházky, kdy budu vyhazovat plastové pytle s bordelem. Pro myslivce je to běžná činnost. Opravdu to není, jak si lidé myslí, že bychom se nejraději uzavřeli v lese a stříleli po všem, co se hne. Práce s flintou je jen zlomek naší činnosti. Uklízíme, sázíme stromky, pomáháme ve vesnicích jako další spolky.

* Máte podobně jako ostatní potíže s nedostatkem nových členů?
Pozitivní je, že v poslední době zase cítím zájem mladých, každoročně se jich desítky hlásí na zkoušky. Celkově je nás na Kroměřížsku 900 a to číslo se moc nemění. Ale nebudeme si nic nalhávat, náš věkový průměr je velmi vysoký. Kdyby naráz odešli všichni sedmdesátníci a výš, bude nás o 300 méně. Osobně bych si přál, aby se víc zajímala mládež. Dostala se od počítačů, kde střílí vesmírná monstra, do reálného světa.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.