Přihlásit

Vendolí osázelo 50 hektarů polí dřevinami, keři a ovocnými stromy (ČTK)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Vendolí (Svitavsko) 17. prosince (ČTK) - Obec Vendolí na Svitavsku koupila postupně u vesnice asi 50 hektarů pozemků pro zalesnění a vysadila pestrou směsici dřevin včetně keřů a ovocných stromů. Vzniklo i osm tůní, které hlavně v létě slouží jako pítka pro zvěř. Za projekt Stabilizace krajiny a podpora její biodiverzity získala radnice nedávno ocenění v soutěži Komunální projekt roku 2019.

Nové lesní porosty se skládají nejen z obligátních smrků, ale hodně jsou zastoupené i duby, buky, jedle, jilmy, javory, modříny i méně běžné lípy či třešně. Kolem cest stojí stromořadí třešní, lip, jeřábů, švestek a rynglí. Sazenic byly desítky tisíc. "Trochu jsme předběhli dobu, máme smíšené porosty, žádné smrkové monokultury, takže kůrovce se tolik bát nemusíme," řekl ČTK místostarosta Jiří Pandula, profesí lesník.

V mladých lesích se již začala objevovat zvířata, díky vysazeným bobulovinám se do nich stahují i ptáci. Na blízkém návrší obec postavila dva dřevěné altánky, jeden s vyhlídkou do krajiny.

Projekt začal před více než deseti lety, kdy se místní vlastníci půdy zbavovali pozemků s nižší bonitou a v hůře přístupných místech za nízké ceny. Vlastní výsadba se uskutečnila v letech 2008 až 2013.

Náklady celého projektu dosáhly několika milionů korun včetně údržby a péče o porosty. Vendolí na ně využilo ve spolupráci s místním zemědělským družstvem dotace. Minulý rok skončila pětiletá udržitelnost projektu předepsaná dotačními podmínkami. Podle Panduly bude mít časem les i ekonomický přínos pro obec, i když to není jeho jediná funkce. Zalesnění také pomáhá zadržet vodu z přívalových dešťů stékající po svahu k vesnici.

Pavel Dosoudil

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.