Přihlásit

Medvědi jsou větší zabijáci, než si vědci mysleli, prokázaly skryté kamery (ct24.cz)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Na Aljašce zkoumali biologové po 3 roky, jaké jsou lovecké zvyky medvědů. Využili k tomu moderní technologie: medvědům připevnili na tělo malé neinvazivní kamery, pomocí nichž mohli sledovat, jaké jsou jejich stravovací návyky i lovecké schopnosti.
Ukázalo se, že toho o medvědech víme vlastně jen málo: nová studie ukazuje, že toho zabijí mnohem více, než vědci tušili.
Autoři studie upozorňují, že zjistit stravovací a lovecké návyky predátorů je velmi náročné. Taková zvířata se snaží skrývat, nezanechávají po sobě stopy a jen těžko se dlouhodobě sledují - svým pozorovatelům jsou totiž nebezpečná. Hnědý medvěd může podle závěrů nové studie pojídat několik dní dospělého losa, anebo stráví konzumací sobího mláděte třeba jen 40 minut. Zjistit v takové nepravidelnosti nějaký řád není snadné.

Skrytá kamera s medvědy
Vědci tak sáhli po obojcích, na nichž byly upevněné miniaturní kamery. Každých 15 minut pořídily 10sekundové video - mohly takto fungovat déle než měsíc v kuse, aniž by se jim vybily baterie. Vědci tímto způsobem monitorovali celkem 17 medvědů v letech 2011-2013. Analyzovali pak desítky hodin záběrů, celkem 35 376 videoklipů. Z nich vyplynulo, že medvědi se nejraději válí nebo cestují: těmito činnostmi stráví 60,5 a 21,3 procent času. Pouhých 6,3 procent jejich života je věnováno lovu a krmení se.
Dalo by se říci, že jsou v tom výrazně výkonnější než lidé - my v současné době na získání potravy musíme pracovat nejméně 8 hodin denně. Vědci studovali i záběry, na nichž medvědi zabíjí, z toho dokázali popsat, jakou kořist loví nejvíce. Zdaleka nejčastěji je jejich potravou los a los karibu, ti tvoří asi polovinu jejich kořisti. Nečekaně hodně ale konzumují i rostliny - ty tvoří asi 20 procent jejich jídelníčku.
Biologové však našli i mnoho výjimek, které ukazují, jak variabilní lovci medvědi jsou: jejich další kořistí byli zajíci, labutě a dokonce v několika případech i jiní slabší medvědi.
Během 45 dní průměrný medvěd zabil 34,4 losů a karibu, což je mnohem více, než se vědci domnívali. Dosavadní studie totiž ukazovaly, že toto číslo je 5,4 losů a karibu.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.