Přihlásit

Pouť myslivců uzavřela na Svatém Hostýně letošní poutní sezonu (ČTK)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Chvalčov (Kroměřížsko) 19. října (ČTK) - Svatohubertská pouť myslivců dnes na Svatém Hostýně uzavřela letošní poutní sezonu. Myslivecká pouť se konala pojednadvacáté, na Hostýně tradičně patří k těm nejnavštěvovanějším. Každý rok na ni přijíždějí tisíce lidí z celé republiky i ze zahraničí, řekl dnes ČTK Josef Dostál, místopředseda Matice svatohostýnské, která poutní místo spravuje. Kromě duchovního rozměru je pouť i přehlídkou a oslavou myslivosti.

Průvod se za slunečného počasí nejprve přesunul k obrázku svatého Huberta. Olomoucký arcibiskup Jan Graubner zde na přímluvu svatého Huberta poprosil, ať myslivci moudře hospodaří se zvěří, mají potřebné štěstí při lovu a také otevřená srdce pro boha i sebe navzájem. Graubner poté sloužil mši v bazilice. Účastnili se jí myslivci a lesníci i jejich rodiny.

Potřetí na mysliveckou pouť zavítal Vladimír Kocián z Oprostovic. Spolu s ním dorazilo z malé obce na Přerovsku na Hostýn dalších zhruba 20 příznivců myslivosti. "Jezdíme sem, abychom se potkali s kolegy myslivci a přáteli z okolních sdružení a mysliveckých spolků," řekl ČTK Kocián.

Patron lovců svatý Hubert má svátek 3. listopadu. Žil ve druhé polovině sedmého století. Pocházel ze vznešené rodiny a rád se věnoval lovu a jiným světským radovánkám. Legenda vypráví, že se mu při lovu na Zelený čtvrtek zjevil jelen, kterému zářil mezi parohy zlatý kříž. Tato příhoda na něho měla velmi silný vliv, a tak po smrti své ženy odešel do kláštera a po zbytek svého života šířil křesťanství.

Myslivecká pouť letošní sezonu na mariánském poutním místě uzavřela. Podle Dostála si letos na Hostýn našlo cestu přes 300.000 poutníků a turistů, kteří mohli navštívit desítky poutí. "Větších poutí, které jsou už tak dlouhodobě a více organizovány, tak je okolo 30. Mezi ty nejnavštěvovanější patří samozřejmě titulární slavnost baziliky Nanebevzetí Panny Marie, pak orelská pouť, včelařská pouť, nesmíme zapomenout na hasičskou pouť. No a i ta poslední pouť v roce, která uzavírá poutní sezonu, myslivecká pouť," uvedl Dostál.

Matice svatohostýnská nabízí na vrcholku Hostýna ubytování v poutních domech s kapacitou zhruba 160 lůžek. Jejich průměrná roční obsazenost podle Dostála přesahuje 50 procent, přes letní prázdniny však více než 70 procent.

Zázemí pro návštěvníky v příštím roce vylepší přístavba u prvního poutního domu, která bude sloužit jako rychlé občerstvení. "Zároveň půjde o místo, kde budou moci poutníci posedět pod střechou a sníst si svoji svačinu," řekl Dostál.

Matice svatohostýnská také nechává rekonstruovat vodovod. "Upravovali jsme pramen, kde se měnily rozvody, opravujeme přečerpávací stanici, příští rok se vymění vodovodní potrubí mezi vodojemem a poutními domy. Před několika dny byla také dokončena generální oprava převodovky a listů vrtule větrné elektrárny," doplnil Dostál.

Matice svatohostýnská vznikla v roce 1895. V současnosti má zhruba 6800 členů, a je tak po Orlu druhou největší křesťanskou organizací v České republice.

Viktor Chrást

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.