Přihlásit

Festival ukáže nádhernou přírodu i věci, co ji ohrožují (5plus2)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

ZLÍNSKÝ KRAJ
Dech beroucí neotřelé záběry divoké přírody, ale také představení nových vědeckých poznatků nebo snímky, které nutí člověka k zamyšlení nad aktuálním stavem životního prostředí. To všechno obsáhne festival Ekotopfilm, který v dubnu vůbec poprvé zavítá do Zlínského kraje.
Ve Zlíně a Kroměříži čeká nejen milovníky cestování série různorodých snímků i beseda s členy takzvaných Vlčích hlídek, kteří budou hovořit o návratu divokých šelem do české přírody.
"Naším cílem je zpřístupnit lidem udržitelný rozvoj srozumitelnou, názornou a zábavnou formou. Dokumentární film považuji za velmi moderní audiovizuální formu vyprávění pravdivých příběhů, které dokážou s lidmi pohnout," hovoří o poslání festivalu jeho ředitel František Štefan.
Mezi představovanými filmy vyniká cenami ověnčený snímek Yellowstone německých tvůrců Olivera Goetzla a Ivo Nörenberga. Ti za využití nejmodernějších filmařských technik zachycují tři roky v divočině Yellowstonského národního parku v USA. Diváci se mohou těšit na technicky dokonalé záběry krajiny, divoce žijících zvířat a činných gejzírů tohoto nejstaršího národního parku Ameriky.
Vše je doprovozeno skvělou hudbou a zvukovými efekty. "Yellowstone je snímek, který svou krásou a vtipem získal naše diváky. Většinou se při jeho sledování neubrání úsměvu," líčí organizátorka festivalu Lenka Procházková.
K vidění budou ale i další nevšední filmy. Například překvapivý dokument Vaření z odpadu ukazuje, jak lze z jídla, které vyhodíme, ukuchtit hotové delikatesy. Film Lidské tělo: mikroskopické safari zase ukazuje živé organismy, které žijí na našem těle, a ač je pouhým okem nespatříme, závisí na nich náš život.
Snímek Klimatická chyba zase nabízí jednoduché a praktické řešení ke zmírnění následků klimatických změn, které se projevují například sesuvy půdy, odvodňováním krajiny, nezvladatelnými lesními požáry nebo třeba táním ledovců. Návštěvníci festivalu se navíc mohou zapojit do diskuse o vlcích, rysech a medvědech. Tedy šelmách, které z české přírody vymizely a v posledních letech se vracejí zpět. Členové Vlčích hlídek Hnutí Duha vysvětlují, proč bychom o návrat šelem měli stát a proč se jich nemusíme bát.
V Kroměříži je festival naplánován na 10. dubna v kině Nadsklepí, ve Zlíně pak o den později ve Studiu Z Městského divadla Zlín. Program vždy začíná v 16 hodin a potrvá zhruba do 22 hodin do večera.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.