Přihlásit

Švýcar střelil v Česku trofejní kus jelena siky: Nejmohutnější paroží světa! (ahaonline.cz)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Ulovil jelena siku s nejmohutnějším parožím na světě. Za lov v lesích u Velkého Meziříčí zaplatil švýcarský lovec osm tisíc euro, v přepočtu 216 000 korun.

Více než 1300 trofejí ulovené zvěře za loňský rok teď vystavují myslivci ve Žďáru nad Sázavou. Světový rekordman mezi nimi však chybí.
"Bodové hodnocení paroží uloveného siky je 328,20 bodů CIC, což ho jednoznačně ve světovém měřítku řadí na úplnou špičku. Je úplně nejmohutnější na světě," tvrdí jednatel tamních myslivců Oldřich Sedlář. Kdo zaplatil takovou částku za odstřel jelena, jenž původně pochází z asijských oblastí Mandžuska, Japonska, Thajska, Vietnamu? Šťastným majitelem rekordní trofeje, se stal Švýcar J. P. Bourguard. Ten s trofejí ihned odcestoval domů.
"Poslal nám jen fotografickou dokumentaci a bodovou tabulku, tak jak mu zákon ukládá," uvádí Sedlář. Jelena švýcarský nimrod ulovil v soukromé oboře nedaleko Velkého Meziříčí. "Ta patří v chovu siky japonského k těm nejkvalitnějším u nás," dodává myslivec.

Speciální krmivo
Přestože rekordní trofej jelena siky návštěvníci výstavy mohou obdivovat pouze z fotografie, dalších 46 medailových trofejí je k vidění přímo ve výstavním sále. "Tady u nás je velmi kvalitní zvěř. Je to dáno především kvalitní výživou. Každý rok si podle naší vlastní receptury necháváme pro zvěř připravit devět vagonů speciálních granulí," říká Oldřich Sedlář.

Na přelomu 19. a 20. století byl jelen sika jako nepůvodní zvěř chován v oborách na Plzeňsku. Kvůli poškozenému oplocení se dostal do volné přírody, kde zdomácněl.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.