Přihlásit

V lese je lepší mít psy na vodítku, radí myslivec (Prostějovský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Prostějovsko
Problémy s přemnoženou zvěří, které trápí jiné oblasti Česka, se zatím Prostějovsku vyhýbají.

Zvěře není mnoho
"Prostějovska se zatím tento problém naštěstí netýká. Nemáme velké počty zvěře a ta ani nemá, kde by se shlukovala a vlastně páchala škodu," řekl Jan Toman, předseda Okresního mysliveckého spolku Prostějov. "Sem tam si ale stěžují zemědělci, že jim dělá zvěř škodu na velkých lánech, ale to se s nimi vždycky domluvíme a vyřešíme to. Ale není to časté," zdůraznil Jan Toman.
V rámci Olomouckého kraje je největší problém podle Jana Tomana u Litovle.
"Na Litovelsku dělají problémy velká stáda daňků, a to především zemědělcům," dodal předseda myslivců.

Procházka po lese je na Prostějovsku bezpečná
Myslivci o žádném napadení zvěří nevědí. "Když zvířata člověka ucítí, tak utečou nebo se ukryjí. Takového divočáka v lese ani nepotkáte. Ten když o vás ví, tak rychle zmizí," vysvětloval zkušený myslivec.
Divočáci na člověka útočí jen ve velmi krizových chvílích. "Pokud matka chrání mláďata nebo když je prase postřelené. To jsou ale výjimečné situace a u nás v regionu k nim nedochází," připomněl Toman. Přesto dal šéf prostějovských myslivců radu, jak se chovat: "Kdybyste na takové zvíře narazili, pomalu se otočte a odejděte pryč."

Na volno
Problémem jsou pejskaři, ti své miláčky pouští na volno a vylekaná zvěř se pak brání. "Lidé chodí se psy kamkoliv a hlavně je mají na volno. V lese je lepší mít psa na vodítku," myslí si Jan Toman.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.