Přihlásit

Vzácným zvířatům se v metropoli daří. A bude jich ještě víc (Pražský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

V metropoli žije celá řada ohrožených druhů a v posledních letech se objevují další. Podle odborníků budou přibývat i v budoucnu.

Pro mnohé to bude možná překvapením, ale hlavní město je pro nejrůznější živočichy, včetně těch vzácných, oblíbeným místem k životu. Počet druhů se v Praze zvyšuje a přibývají i výskyty chráněných zvířat, ať už jde o savce, hmyz nebo obojživelníky. A pražský magistrát se spolu s občanskými spolky snaží jejich životní podmínky ještě zlepšovat.
Podle Jiřího Roma z magistrátního odboru ochrany životního prostředí se řada zejména bezobratlých druhů do metropole vrací spolu s tím, jak se obnovují prostředí, ve kterých už v minulosti na území Prahy žily.

DO PRAHY SE VRACEJÍ MLOCI ČI ROSNIČKY
Příkladem takových návratů jsou obojživelníci.
"Každoročně se buduje mnoho tůní různých velikostí, tvarů, míry zastínění a podobně, protože každému druhu obojživelníka vyhovuje něco jiného. Do Prahy se tak vracejí kuňky, rosničky, mloci nebo čolci velcí," vysvětlil Jiří Rom.
To je případ i vzácného mloka skvrnitého, kterému se výborně daří v oblasti Podhořského potoka v Praze 7 a Praze 8, kde žije na tři sta jedinců.
Neobejde se to bez pomoci člověka, kterou zajišťuje spolek Vědomý dotek spolu s dobrovolníky.
"V předjaří, ještě než se oteplí, je důležité opravit asi 106 malých tůněk, do kterých mloci nakladou larvy," popsal Martin Režek ze spolku a doplnil, že na podzim je poté potřeba opravit přezimovací zídky, kde mloci odpočívají přes zimu.
Na vzácné druhy mohou Pražané narazit i přímo v centru města. V okolí ulice Na Hřebenkách je možné potkat největšího českého brouka roháče obecného, který se nebojí zavítat ani do rušnějších částí Smíchova.
"Jednou zaletěl samec roháče až na nástupní ostrůvek tramvaje přímo u Anděla," prozradil Jan Farkač z České společnosti entomologické. Doplnil, že v Praze najdeme i druhého největšího brouka na našem území - tesaříka obrovského, který žije v oblasti Milíčovského lesa. V centru lze narazit i na kavku, rorýse nebo netopýry, kteří přežívají na půdách starých budov nebo kostelů.
Podle zoologa Miloše Anděry z Národního muzea je Praha velice rozmanitá, i pokud jde o savce. Na území metropole se jich vyskytuje přes 60 druhů, což jsou dvě třetiny všech druhů žijících v České republice. "Můžeme zde vidět třeba bobra evropského, sysla obecného, křečka polního i řadu vzácností mezi drobnými savci, zejména netopýry," vyjmenoval s tím, že bobři už v Podolí na Veslařském ostrově loni pokáceli několik stromů.

CHRÁNĚNÝM PLCHŮM SE DAŘÍ NA PETŘÍNĚ
Zajímavostí je podle Anděry i populace chráněného plcha velkého na Petříně. Malí stromoví hlodavci tam žijí dlouhodobě. "Ví se o nich už od 30. let minulého století, ale teprve loni se je podařilo zmapovat a přibližně spočítat, a to poměrně kuriózním způsobem - nočním posloucháním plchů, kteří jsou docela hluční," vysvětlil. Výčet zajímavých zástupců pražské fauny tím samozřejmě nekončí a podle odborníků se dá očekávat, že se zde budou další druhy, včetně těch vzácných, zabydlovat i v budoucnu. Metropole nabízí díky své geografické poloze rozmanité přírodní podmínky, ať už jde o lesy, mokřady, skalní stepi nebo břehy Vltavy a její ostrovy. V Praze je navíc méně predátorů, i když tu také žijí, a dostatek potravy.
"Dopředu lze těžko vybrat nové druhy, které by se mohly do Prahy nastěhovat. Jisté je jedině to, že se tak dít bude, protože živočichové - přinejmenším někteří - se adaptují na změněné podmínky života v krajině s člověkem," zakončil Anděra.

***
Ohrožení živočichové v Praze
40 000 Druhů živočichů žije na území ČR, podle odborníků se v Praze dá nalézt zhruba čtvrtina z nich.
89 Počet takzvaných maloplošných chráněných území v metropoli.

BOBR EVROPSKÝ (zvláště chráněný, silně ohrožený)
U nás vyhubený druh se vrací i do Prahy, loni na jaře pokáceli bobři na Veslařském ostrově v Podolí několik stromů.
ŠAKAL OBECNÝ (není u nás chráněný)
Šíří se k nám z jižní Evropy, loni v létě byl vyfotografovaný poblíž Komořan, další byl pozorovaný nedaleko hranic Prahy u Kněževsi.
PLCH VELKÝ (zvláště chráněný, ohrožený)
Populace tohoto nočního stromového hlodavce žije na Petříně. Loni se ji podařilo zmapovat pomocí poslechu jejich typického pištění.
SYSEL OBECNÝ (zvláště chráněný, kriticky ohrožený)
Dalšího ohroženého hlodavce je možné nalézt na letňanském letišti, jeho populace však od roku 2012 výrazně poklesla z 500 až 600 jedinců na několik desítek.
KŘEČEK POLNÍ (zvláště chráněný, silně ohrožený)
Ještě v padesátých letech minulého století byl kvůli přemnožení považován za kalamitního škůdce. Nyní je silně ohrožen, vyskytuje se na několika místech na okraji Prahy.
NETOPÝR SAVIŮV (zvláště chráněný, silně ohrožený)
Jeden z nejvzácnějších pražských savců si pro první zimní návštěvu Prahy v roce 2014 vybral okna kanceláře na Malé Straně.
MORČÁK VELKÝ (zvláště chráněný, kriticky ohrožený)
Zajímavý druh kachny v Praze zimuje, je k vidění například v Troji.
RORÝS OBECNÝ (zvláště chráněný, ohrožený)
Jeden z nejobratnějších letců v ptačí říši si městské prostředí oblíbil a s oblibou hnízdí na půdách domů. Problémy mu však dělá zateplování, které mu brání dostat se do skulin pod střechami, podobně jako rovněž chráněné kavce obecné nebo netopýrům.
SOKOL STĚHOVAVÝ (zvláště chráněný, kriticky ohrožený)
Vzácní dravci poprvé po letech zahnízdili v Praze v roce 2013 na komíně malešické spalovny, kde jim ornitologové z České společnosti ornitologické připravili speciální budku. Další pár se uhnízdil v Michli.
ROHÁČ OBECNÝ (zvláště chráněný, ohrožený)
Největšího českého brouka lze v druhé půlce května a června spatřit v zahradách na Smíchově kolem ulice Na Hřebenkách a na Petříně.
TESAŘÍK OBROVSKÝ (zvláště chráněný, silně ohrožený)
Druhý největší český brouk žije v přírodním parku Botič-Milíčov.
OTAKÁREK OVOCNÝ (zvláště chráněný, ohrožený)
Žlutočerně zbarvený motýl, který je vzácnější než jeho příbuzný otakárek fenyklový, se v Praze vyskytuje na několika místech.
MLOK SKVRNITÝ (zvláště chráněný, silně ohrožený)
Početná populace obojživelníka se žlutými skvrnami žije na severním okraji metropole v oblasti Podhořského potoka v Praze 7 a Praze 8.
JEŠTĚRKA ZELENÁ (zvláště chráněná, kriticky ohrožená)
Největší česká ještěrka, dorůstající délky až 40 centimetrů, osídlila skalní svahy Baby, spadající k Vltavě. Jak název napovídá, je celá zelená, jen samci v době rozmnožování mají hrdla zbarvená do modra.
UŽOVKA PODPLAMATÁ (zvláště chráněná, kriticky ohrožená)
Vzácný had využívá k lovu malých ryb peřejnatou část Vltavy mezi trojským břehem a Císařským ostrovem.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.