Přihlásit

Během honu na kachny zabil lovec dvě labutě (Prima)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Gabriela LAŠKOVÁ, moderátorka
Lidé ve Smrkovci u Sušice jsou v šoku. V neděli tam během honu na kachny jeden z lovců zastřelil labutí pár, který hnízdil na tamním rybníku a vyvedl tam i mladé. Mláďata, která po zastřeleném páru zůstala, se dřív běžně ukazovala lidem a nechala se krmit. Teď se skrývají v rákosí.

Alex HRDINOVÁ, redaktorka
Takhle labutí rodina vypadala. K radosti místních po mnoha desítkách let tento párek na rybníku nejen hnízdil, ale vyvedl i mláďata, a rybník ožil. Ještě v neděli dopoledne se v těchto místech u smrkoveckého rybníka pásl párek labutí společně se čtyřmi mláďaty. Odpoledne se ale tady konal hon, kterého se účastnily desítky tuzemských i zahraničních lovců. Ti začali z několika míst na rybníku a břehu střílet na kachny. Labutě si uvědomily, že jim hrozí nebezpečí, a proto svá mláďata odvedly do rákosu. Společně potom vyrazily chránit teritorium.

obyvatel Smrkovce
Ale samozřejmě proti lodi nemají šanci, tak se zvedly právě, když tam loď najížděla, tady bylo jedno stanoviště tak zhruba uprostřed plochy, padly rány následně po sobě a spadly obě labutě.

Alex HRDINOVÁ, redaktorka
Jedna umřela na místě, na druhou zraněnou labuť střelci poslali lovecké psy. Vše nevěřícně sledovalo spolu se starostou i několik místních lidí.

obyvatelka Smrkovce
Labutě jsou moje srdcovka, já jsem z toho opravdu velice špatná, protože jsem je chodila denně krmit. Lov, který tady byl povolen, byla chyba organizátorů, protože dobře věděli, že tady máme rodinku labutí.

Alex HRDINOVÁ, redaktorka
Lovci prý dobře věděli, že smí střílet pouze kachny. Přesto jeden z nich, podle místních cizinec, ptáky bez mrknutí oka zabil. Pak se prý schoval v autě.

obyvatel Smrkovce
Nechápu, přestože podepsal papír, že smí střílet pouze kachny, střelil labuť, která se střílet nesmí.

Alex HRDINOVÁ, redaktorka
Lov měla podle našich informací organizovat klatovská firma. Snažili jsme se spojit s vedením a získat její vyjádření.

firma, která měla lov organizovat
Já myslím, že se k tomu nebudu vyjadřovat.

Alex HRDINOVÁ, redaktorka
A mám to teda chápat tak, že jste tam ten lov pořádali?

firma, která měla lov organizovat
Prosím vás, já nebudu nic s vámi řešit.

Alex HRDINOVÁ, redaktorka
Případ teď převzala Inspekce životního prostředí. Za usmrcení labutě hrozí fyzické osobě pokuta až 20 000 Kč. Právnické pak do milionu.

Radka NASTOUPILOVÁ, mluvčí České inspekce životního prostředí
Labuť sice není zvláště chráněným druhem, ale je pod ochranou volně žijících ptáků, tedy zákona na ochranu přírody a krajiny.

Alex HRDINOVÁ, redaktorka
Podle místních se měl lovec hájit tím, že u něj doma v Německu střílení labutí zakázáno není. Ochránci zvířat i místní lidé doufají, že mláďata jsou už dostatečně dospělá, aby se o sebe dokázala postarat i bez rodičů. Alex Hrdinová, televize Prima.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.