Přihlásit

Zatočí s divočáky, přijel z Vysočiny (Metro)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Jeho známí mu teď říkají: "Až zlý muž z Moravy musel přijet do Prahy udělat pořádek." František Havlát z Vysočiny je odborník na zemědělství, životní prostředí a venkov, který má pomoci s přemnoženými divočáky v metropoli. Havlát slibuje vymýtit prasata do konce příštího měsíce, pakliže město na jeho metody přistoupí: "Situace je natolik vážná, že se již při jejím řešení nelze držet zpátky."

* Hlavní město dnes čelí největšímu přemnožení divokých prasat za poslední desetiletí. Co tento stav podle vás způsobilo?
Jde o několik selhání navazujících na sebe. Zemědělci obecně v celé republice rozbili strukturu osevních postupů tím, že plodiny pěstované na jednotlivých polích nenavazují na sebe. Na to doplatila právě Praha, kde vlastníci pozemků v čele s magistrátem, městskou částí a pozemkovým fondem nechali své pozemky v tak zanedbaném stavu, že zarostly šípky a poskytly tak divočákům perfektní úkryt u města. Bavíme se tu přitom o osmi stech hektarech honitby přímo navazující na městskou zástavbu!

* Proč myslivci počty divočáků neregulovali včas? Jde přece často o honitbu.
Ti chybovali rovněž. Ne že by prasata neregulovali vůbec. Ze statistik je jasné, že zde ještě v roce 2009 střelili čtyřicet kusů. V následujících letech se ale počty ulovené zvěře přiblížily nule, což mělo za následek skokový nárůst populace. V roce 2015 tu najednou museli vystřílet 62 kusů, rok nato pak 61. A co hůř. Je prokázáno, že na mnoha přilehlých pozemcích černou zvěř ještě vnadili a přikrmovali pečivem a plackami. To rozhodně do přírody nepatří a už vůbec ne v tomto období. Není divu, že jen od začátku února padla kulkou pomocných externích lovců další desítka kanců.

* Pokud je situace tak vážná, jak líčíte, proč se k ní nepostavilo město čelem dříve?
Co se teď děje, je vůbec neuvěřitelné. Lokalitu jsem si důkladně prošel, nafotil, pohovořil s místními i se všemi dotčenými stranami. Nemohl jsem uvěřit, že městská část rozmisťuje cedule, které upozorňují na to, že se nacházíme v lokalitě s černou zvěří. Tady je potřeba naopak zdůraznit, že je tu tato zvěř nežádoucí, a přijmout opatření, aby se brzy stala minulostí.

* O jaká opatření by šlo?
Nyní o nich jednám s magistrátem, městskými částmi, ministerstvem zemědělství i myslivci. Moje představa je, že od Kyjí po dálnici, Počernické rybníky a golf resort nebude za dva měsíce k vidění ani jedno prase. Docílit bych toho chtěl především úpravou pozemků, jejichž stav nahrává výskytu prasat a také použití většího kalibru při lovu. V této lokalitě je bezpečnostní problém lovit dlouhou kulovou zbraní. Chci vyjednat výjimku, že bude možné v této oblasti lovit velkými broky a na krátkou vzdálenost. Šlo by o kusy o váze zhruba třiceti kilogramů. Odchytové klece či pachové pasti jsou u města jen vyhazováním zbytečných peněz.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.